A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Alkotmányossági kifogás

Alkotmányossági kifogást emel Klaus Johannis az igazságügyi törvények módosításának teljes javaslatcsomagja ellen, írja az Agerpres.

Johannis szerdán kifejtette, jelenlegi formájában a tervezet nem felel meg a jogállamiság és a demokratikus állam ismérveinek, holott ezt Románia Alkotmányának első cikkelye előírja. Másrészt a független igazságszolgáltatást óhajtó román állampolgárok elvárásainak sem felel meg a törvénytervezet, tette hozzá az államfő. „Mindezek alapján úgy döntöttem, hogy a teljes javaslatcsomagot visszaküldöm az Alkotmánybírósághoz, és párhuzamosan a Velencei Bizottsághoz fordulok. Felhívást intézek az Alkotmánybírósághoz, hogy ne siessen, hanem működjön együtt az európai szervvel, amely közel 30 éve hozzájárul egy közös európai alkotmányos örökség kidolgozásához” – mondta Johannis.

Az elnök felidézte az igazságügyi törvényeket módosító javaslatcsomag eddigi állomásait, emlékeztetve, hogy a PSD által igazságügyi reformnak nevezett módosításokat továbbra is bírálják a szakmai szervezetek, és aggodalmat vált ki a külföldi partnerekből. Kifejtette: egy hiteles demokráciában az államhatalmi ágak szétválasztása ugyanakkor a köz javát szolgáló, konstruktív együttműködést is feltételez, valamint az intézmények közötti kölcsönös tiszteletet és egyensúlyt, amelyeket az igazságügyi törvények révén lehet megvalósítani. A szóban forgó javaslatcsomagot azonban egy hét alatt szavazta meg a parlament, így természetesen további négy hónapra és három alkotmánybírósági felülvizsgálatra volt szükség bizonyos részek kijavítására. Mindez azt bizonyítja, hogy eredményesebb lett volna, ha a törvényszövegeket biztos alapokra helyezve szerkesztik meg, széleskörű vita eredményeképpen – mutatott rá az elnök.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.