Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Alkotmányellenesen választották Teodor Meleşcanut a szenátus élére

Alkotmányellenesen választották Teodor Meleşcanut a szenátus élére Románia

Alkotmányellenes módon választották meg Teodor Meleşcanut a szenátus elnökévé – mondta ki szerdai határozatában az alkotmánybíróság.

Hirdetés
Hirdetés

A taláros testület közleménye értelmében többségi szavazással született meg a döntés, miszerint a Teodor Meleşcanu házelnökké választásáról szóló 2019/36-os szenátusi határozat alkotmányellenes.

Teodor Meleşcanut 2019. szeptember 10-én választotta meg a szenátus plénuma a házelnöki tisztségbe, 73 támogató szavazattal. Kihívója, Alina Gorghiu (Nemzeti Liberális Párt) 59 voksot kapott. Egy nappal később a Liberálisok és Demokraták Szövetségének elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu bejelentette, több ellenzéki törvényhozó megtámadta az alkotmánybíróságon Meleşcanu házelnöki kinevezését, amelyet akkor a Szociáldemokrata Párt is támogatott.

Meleşcanu: amíg a határozat megjelenik a Hivatalos Közlönyben, ellátom házelnöki teendőimet

Mindaddig ellátja házelnöki teendőit, amíg a kinevezését alkotmányellenesnek minősítő határozat megjelenik a Hivatalos Közlönyben – jelentette be szerdán Teodor Meleşcanu szenátusi elnök.

Meleşcanu hozzátette, miután az alkotmánybíróság (CCR) vonatkozó döntését közzéteszik a Hivatalos Közlönyben, „sor kerül a szükséges politikai egyeztetésekre, hogy megtalálják a legjobb megoldást”.

Arra a kérdésre, hogy megpályázza-e ismét a szenátusi elnöki tisztséget, Meleşcanu azt válaszolta, ez a lehetőség is nyitott. „Én egyetlen dolgot szeretnék: bármilyen pozícióból hozzájárulni a szenátus minél jobb tevékenységéhez” – fogalmazott.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások