Felhívás!

FRISSÍTVE: Alkotmányellenes volt Ludovic Orbán újbóli jelölése a miniszterelnöki tisztségre

FRISSÍTVE: Alkotmányellenes volt Ludovic Orbán újbóli jelölése a miniszterelnöki tisztségre Románia

Alkotmányos természetű jogi konfliktus alakult ki az Államelnöki Hivatal és a parlament között azáltal, hogy Klaus Johannis államfő ismét a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét, Ludovic Orban bízta meg kormányalakítással – döntött hétfőn az alkotmánybíróság (CCR).

A taláros testület szerint Johannis elnöknek újabb kormányfőjelöltet kell nevesítenie.

Az alkotmánybíróság hétfőn tárgyalta azt a beadványt, amelyet a képviselőház és a szenátus elnöke nyújtott be, kérve a taláros testülettől, állapítsa meg, hogy az államfő alkotmányos konfliktusba került a parlamenttel, amikor a parlament által bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott kabinet vezetőjének, Ludovic Orbannak adott ismét kormányalakítási megbízást.

A beadványban hangsúlyozzák, azáltal, hogy ismét Orbant bízta meg kormányalakítással, Románia elnöke semmibe vette a parlament döntését.

Az aláírók szerint Orban miniszterelnöki jelölése az alkotmány előírásaival is szembemegy, többek között sérti az intézmények közötti lojális együttműködés elvét.

Ciolacu: örülök, hogy működik a demokrácia ebben az országban

Örülök, hogy működik a demokrácia ebben az országban – közölte hétfőn Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke, az alkotmánybíróság döntésére utalva, amely alkotmányos jellegű jogi konfliktust állapított meg az államfő és a parlament között amiatt, hogy Klaus Johannis ismét a parlamentben megbukott Ludovic Orbant bízta meg kormányalakítással.

Ciolacu határozott nemmel válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy a PSD-nek szándékában áll-e egy új parlamenti többséggel kormányt alakítani. Azt is elmondta, nem valószínű, hogy pártja javasolni fog kormányfőjelöltet.

Ciolacu elmondta, hogy miután az Orban-kormányt bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatták, beszélt Victor Pontával, a Pro Románia párt elnökével, hogy közösen Raed Arafatot, a katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkárt jelöljék a miniszterelnöki tisztségre, de Arafat nem fogadta el a felkérést.

Hozzátette: “nem hiszi”, hogy ezúttal kormányfőjelöltet fog javasolni az államfőnek a PSD, mert az általa ideiglenesen vezetett párt jelenleg kisebbségben van a parlamentben.

Ponta: az államfő sürgősen jelöljön ki egy kormányfőt

Sürgősen szükség van egy olyan kormányra, amely az országban uralkodó helyzettel foglalkozik, Klaus Johannis államfőnek javasolnia kell egy új kormányfőt, jelentette ki Victor Ponta, a Pro Románia elnöke, miután az alkotmánybíróság megállapította, hogy alkotmányos természetű jogi konfliktus alakult ki az Államelnöki Hivatal és a parlament között azáltal, hogy Klaus Johannis államfő ismét a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét, Ludovic Orbant bízta meg kormányalakítással.

“Johannis államelnök úrnak sürgősen – ma, holnap, ezen a héten – javaslatot kell tennie egy új kormányra, kormányfőre, miniszterekre, akik az országban uralkodó helyzettel foglalkoznak” – mondta Ponta.

Hangsúlyozta, szükség van egy kormányra, amely sürgősségi rendeleteket hoz, pénzt utal ki speciális programokra, gyors intézkedéseket hoz a koronavírussal és az ebből adódó gazdasági problémákkal kapcsolatban.

Ponta véleménye szerint Ludovic Orbannak le kellene tennie a mandátumát.

Arra a kérdésre, hogy szerinte kit kellene kormányfőnek kinevezni, Ponta azt mondta, hogy az egyre közeledő koronavírus-veszélyre való tekintettel például Raed Arafatot a belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztályának vezetőjét, aki amellett, hogy megfelelő felkészültséggel és tapasztalattal rendelkezik, a lakosság bizalmát is élvezi.

Egy másik kérdésre válaszolva Ponta rámutatott, hogy egyetértene egy nemzeti egységkormány beiktatásával.

Barna: az alkotmánybíróság ilyen döntéseinél az árnyalatoknak nagyon jelentős szerepük van

Az ilyen jellegű döntéseknél az árnyalatoknak nagyon jelentős szerepük van – állapította meg hétfőn Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, az alkotmánybíróság döntésére utalva, amely alkotmányos jellegű jogi konfliktust állapított meg az államfő és a parlament között amiatt, hogy Klaus Johannis ismét a parlament által megbuktatott Ludovic Orbant bízta meg kormányalakítással.

Barna szerint az árnyalatok az alkotmánybíróság indoklásából derülhetnek ki.

Az USR elnöke azt mondja: “világosan látszik”, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) stratégiája az előre hozott választások kiírására sikertelennek bizonyult, vagy legalábbis nagyon kevés esély maradt rá, és az is, hogy egyelőre csak mélyül a politikai válság, amely soha nem látott helyzetbe sodorta Romániát.

Barna véleménye szerint változatlanul csak az előre hozott választások jelentenek “valós megoldást” a válságra.

Úgy fogalmazott: “az államfőnek kell utat mutatnia a válságból való kilábaláshoz”.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.