Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Alkotmányellenes törpe vízerőművek építése védett természeti területeken

Alkotmányellenes törpe vízerőművek építése védett természeti területeken Románia

Alkotmányellenesnek nyilvánította szerdán az alkotmánybíróság azt a törvényt, amely lehetővé teszi törpe vízerőművek építését védett természeti területeken.

A jogszabályt a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) támadta meg a taláros testületnél.

Az ellenzéki párt többek között arra hivatkozott: sérült a kétkamarás törvényhozás alkotmányos elve azáltal, hogy jelentős tartalmi különbségek vannak a tervezetnek az elsőként megkeresett szenátusban, illetve a képviselőházban elfogadott változata között. Beadványában az USR az egészséges környezethez való alkotmányos jog, valamint több uniós direktíva megszegésére is hivatkozott.

Szerdai közleménye szerint az alkotmánybíróság egyhangúlag úgy döntött, hogy a jogszabály alkotmányellenes, mert elfogadásakor sérült a kétkamarás törvényhozás elve.

A képviselőházban március 23-án elfogadott törvény szerint a folyamatban lévő, 60 százaléknál nagyobb arányban megvalósított vízerőmű-beruházások nemzetbiztonsági szempontból kiemelt jelentőségű, közérdekű befektetéseknek minősülnek, és 2025. december 31-ig üzembe kell helyezni ezeket a létesítményeket. A jogszabály szerint a védett természeti területeken építendő vízerőművek befejezése lehetséges, ha ellensúlyozásként a környezetvédelmi minisztérium a létesítmény által elfoglalt területtel biológiai sokféleség szempontjából egyenértékű másik terület védetté nyilvánítására tesz javaslatot legkésőbb 2025. december 31-ig.

forrás: Agerpres

fotó: Veres Nándor 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük