Felhívás!

Aláírták a koalíciós megállapodást a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ vezetői

Aláírták a koalíciós megállapodást a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ vezetői Románia

Aláírták hétfő este a koalíciós megállapodást a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja alkotta USR-PLUS, illetve a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői, Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloş és Kelemen Hunor.

A PNL elnöke, Ludovic Orban az eseményen azt mondta, a koalíció eltökélt abban, hogy mielőbb felelős kormányt adjon az országnak, amely aztán gyakorlatba ülteti a román állampolgárok életminőségének javítását és az ország korszerűsítését biztosító kormányprogramot.

Az USR-PLUS társelnöke, Dan Barna rámutatott, a szövetség néhány célkitűzését nem sikerült belefoglalni a kormányprogramba, ezeknek megvalósítására azonban “parlamenti úton” találnak majd megoldást.

“Ez a kormányprogram a Románia jövőjéért felelős kompromisszum eredménye” – nyomatékosította Barna, hozzátéve, bízik benne, hogy karácsonyig sikerül beiktatni az új kormányt.

“Ez a koalíció a politikai érettség bizonyítéka” – fogalmazott az eseményen az USR-PLUS másik társelnöke, Dacian Cioloş, hozzátéve, tudatában vannak annak, hogy az embereknek nagyok az elvárásaik a koalícióval szemben. “Úgy véljük, hogy ez a partnerség fordulópontot jelent Románia számára, az ország korszerűsítésének kezdete” – nyomatékosította.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a politikai stabilitás, a kiszámíthatóság fontosságát hangsúlyozta. “A koalíciót komoly, hozzáértő emberek alkotják, összehangolt elképzelésünk van az előttünk álló négy év teendőit illetően” – szögezte le.

A dokumentum aláírói vállalják, hogy nem próbálnak parlamenti képviselőket toborozni, illetve, hogy elítélik a nepotizmust és a klientelizmust.

Orban: elszántak vagyunk, hogy a lehető legrövidebb időn belül kormányt adjunk az országnak

A PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ elszánt arra, hogy a lehető legrövidebb időn belül egy “kompetens, felelős, a reformok mellett elkötelezett” kormányt adjon az országnak – jelentette ki Ludovic Orban.

A PNL elnöke azt mondta: az aláírásra kerülő kormányprogram “majdnem 100%-ban elkészült, csak néhány korrekció, finomítás szükséges még azt megelőzően, hogy nyilvánosságra hozzák”.

“A parlament megalakulásával kapcsolatos eljárások után várjuk Románia elnökének meghívását arra a konzultációra, amely a miniszterelnök kinevezésére irányul” – tette hozzá a liberális vezető.

Barna: a kormányprogram a Románia jövőjéért felelős kompromisszum eredménye

Több mint 300 oldalas dokumentum lesz a kormányprogram, amelyen rendkívüli komolysággal dolgoztak – nyilatkozta hétfő este Dan Barna.

Az USR-PLUS Szövetség társelnöke szerint a kormányprogram “a Románia jövőjéért felelős kompromisszum eredménye”, amelynek kapcsán a jövendőbeli kormánykoalíció tagjai igyekeztek konszenzusra jutni.

Ugyanakkor hozzátette: az USR-PLUS-nak és a koalíciót alkotó másik két pártnak is vannak olyan célkitűzései, amelyek kimaradtak a kormányprogramból, de amelyek megvalósítására igyekeznek majd ‘parlamenti úton’ megoldást találni.

Barna reményét fejezte ki, hogy az új kormányt sikerül még karácsony előtt beiktatni.

Úgy fogalmazott, hogy egy koalíció megalakulásának pillanata a parlamenti választásokat követően “sok reményt, bizalmat és energiát jelent”.

Kelemen: itt az ideje, hogy stabil kormánya legyen az országnak

Itt az ideje, hogy stabil kormánya legyen az országnak – jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a koalíciós megállapodás aláírását követően, hozzátéve, komoly, hozzáértő emberek alkotják a koalíciót, akiknek összehangolt elképzeléseik vannak a következő négy év teendőiről.

Kelemen leszögezte, a koronavírus-járvány miatt súlyos gazdasági válsággal kell megküzdenie az országnak, és jelen körülmények között még fontosabb a stabil parlamenti többség, a politikai stabilitás, a kiszámíthatóságot és a jobb élet reményét biztosító kormányzás.

A szövetségi elnök szerint “komoly, hozzáértő” emberek alkotják a kormánykoalíciót, akiknek összehangolt elképzeléseik vannak a következő négy év teendőit illetően.

“Félre kell tennünk a demagógiát, tudjuk, mik az emberek elvárásai, és mielőbb válaszolnunk kell ezekre, nincs veszíteni való időnk, mert az emberek gyors és konkrét döntéseket várnak” – fogalmazott, hozzátéve, a gyors döntések mellett közép- és hosszú távú jövőképre is szükség van, amely kiszámíthatóságot biztosít a befektetők számára.

Cîţu: hosszú távú kormányzásra készülünk

Hosszú távú kormányzásra készülnek – jelentette ki hétfő este Florin Cîţu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR-PLUS) Szövetség és az RMDSZ közös miniszterelnök-jelöltje, és hozzátette: reméli, hogy még karácsony előtt beiktatják az új kormányt.

“Köszönöm a jobbközép koalíció bizalmát. Az elmúlt napokban részt vettem ezeken a tárgyalásokon, amelyeken a kormányprogramról, a politikai szövetségről tárgyaltunk, és ezek után a napok után biztos vagyok abban, hogy ez egy stabil kormány lesz. Ez egy hosszú távú, a polgárok érdekeire fókuszáló kormányzás lesz. A kormányprogram szinte készen áll. A kormányprogramban vannak olyan projektek, amelyeket idén kezdtünk el és folytatódnak, olyan projektek, amelyek eredményeket hoztak, de ezeket a projekteket kiegészítettük a koalíciós partnerektől érkező projektekkel, amelyeknek ugyanaz a célja – Románia fejlesztése” – mutatott rá Florin Cîţu.

Elmondta: 2021-től kezdve a többéves projektek esetében az egész időszakra meg kell jelölni a finanszírozási forrásokat. “Nem akarom, hogy a következő időszakban legyenek olyan projektek, amelyek elkezdődnek, majd befejezetlenek maradnak, mert nem nincs rájuk pénzügyi keret” – mondta.

Hozzátette: fontos lenne, hogy még karácsony előtt beiktassák az új kormányt, hogy minél előbb benyújthassák a jövő évi költségvetést.

(Agerpres/Hotnews)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.