Felhívás!

Aláírásgyűjtéssel tiltakozik az RMDSZ a marosvásárhelyi orvosi egyetem átnevezése ellen

Aláírásgyűjtéssel tiltakozik az RMDSZ a marosvásárhelyi orvosi egyetem átnevezése ellen Románia

Aláírásgyűjtéssel tiltakozik a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei szervezete az ellen, hogy a kormány jóváhagyta a marosvásárhelyi orvosi egyetem román többségű vezetésének döntését, miszerint az egykor kizárólag magyar tannyelvű egyetem felveszi George Emil Palade román származású amerikai Nobel-díjas orvos nevét.

A szövetség pénteken juttatta el álláspontját közleményben az MTI bukaresti irodájába. Az egyetem rektora a héten jelentette be egy konferencián, hogy a felsőoktatási intézmény immár pár napja a modern sejtkutatás atyjának tekintett román származású amerikai orvos nevét viseli. Az RMDSZ szerint a kormány május 23-i döntése, amely megerősíti a korábbi egyetemi szenátusi határozatot az átkeresztelésről, szentesíti az egyetemen évtizedek óta zajló magyarellenes törekvéseket.

Emlékeztetnek, hogy az RMDSZ és a magyar oktatók már januárban egyértelműsítették, hogy nem értenek egyet az egyetem átnevezésével. “Azt is világosan elmondtuk, hogy amennyiben az egyetem átnevezése elkerülhetetlen, számunkra csak a Babes-Bolyai minta (a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem) szerinti névadás fogadható el, és csakis olyan személyek jöhetnek számításba, akik a marosvásárhelyi egyetemet alakították, illetve tudásukkal, kutatásaikkal hozzájárultak ahhoz, hogy az intézmény az ország legrangosabb egyetemei közé emelkedjen” – olvasható a közleményben.

A szövetség szerint teljesen világos, hogy ez a lépés is az egyetem magyar jellegét, múltját óhajtja száműzni, letagadni. Közölték, hogy a kormány döntése ellen Erdély-szerte aláírásgyűjtésbe kezdenek, ennek részleteiről a jövő héten egyeztetnek az érdekelt felekkel.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. június 17., 8:04
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Hótt lón a patkó. Egy összefogás-élőláncra nem futotta a magyar orvosképzés ügye? Ugyanakkor, hol vannak a pedagógusok, az orvosok, ők mikor szerveznek tiltakozó akciót? Mindent (is) azért nem lehet elvárni az rmdsztől.

 • User
  Dátum: 2019. június 18., 13:24
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Aláírás gyűjtés mindenért, ne kacagtassátok magatokat . Nem most kell kapkodni sok mindent meg lehetett volna előzni de nem ilyen sunyi megalázkodó politizálással ! Itt az eredmény ha az ördöggel szövetkezel !

 • User
  Dátum: 2019. június 19., 10:07
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Egy kalandregény paródiában olvastam, hogy az egyik tiszt minden hatáskörébe tartozó helyzetért, a hozzáfordulókkal hűségnyilatkozatot íratott alá. Erről ennyit.