Felhívás!

Ahol a megbetegedések száma ezer lakosra vetítve meghaladja a 3-at, mindenütt kötelező a maszk

Ahol a megbetegedések száma ezer lakosra vetítve meghaladja a 3-at, mindenütt kötelező a maszk Románia

Elfogadta szerdán a kormány a veszélyhelyzet újabb harminc nappal való meghosszabbításáról szóló határozatot – közölte a kabinet ülését követően a katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője, Raed Arafat.

A belügyminisztériumi államtitkár rámutatott, a határozatba belefoglalták az országos vészhelyzeti bizottság által kedden javasolt intézkedést, miszerint azokon a településeken, ahol az elmúlt 14 napban jegyzett új megbetegedések összesített száma ezer lakosra vetítve 0 és 3 között van, a zsúfolt helyeken és a tanintézetek 50 méteres körzetében kötelező a védőmaszk viselése. Ha az ezer lakosra jutó igazolt esetek száma meghaladja a 3-as küszöbértéket, a szabadban mindenütt kötelező a védőmaszk viselése.

A határozat egy másik előírása szerint ha az összesített incidencia ezer lakosra vetítve 0 és 1,5 között van, 50%-os kapacitással működhetnek a színházak, mozik, éttermek és kávézók, ha 1,5 és 3 közé tehető, befogadóképességük 30 százalékával működhetnek, ha pedig meghaladja a 3-at, be kell zárniuk – mondta Arafat.

Bekerült a határozatba az az előírás is, amely tiltja a magánrendezvények – lakodalmak, keresztelők, más ünnepségek – szervezését, illetve arról is rendelkezik a határozat, hogy az öregotthonok, valamint a fogyatékkal élő személyek számára létrehozott központok valamennyi dolgozóját hetente egyszer tesztelni kell koronavírusra.

A szeptemberi önkormányzati választásokhoz képest a parlamenti választási kampányban szigorúbb gyülekezési szabályokat kell betartani: zárt térben legfeljebb húszan, szabadtéren pedig legfeljebb ötvenen gyűlhetnek össze a szokásos távolságtartási szabályok és maszkviselési kötelezettség betartása mellett.

A kormányhatározat arra is kitér, hogy a fertőzöttségi ráta kiszámolásánál a lakosságnyilvántartó hivatal hetente frissített adatait – nem pedig a népszámlálási statisztikákat – használják. Az utolsó két hétben diagnosztizáltak számából kivonják a behatárolt fertőzési gócokban – idősotthonokban, árvaházakban, bentlakásokban, pszichiátriai intézetekben – elkülönített fertőzöttek számát, hogy a korlátozó intézkedések elrendelésénél használt mutató minél pontosabban tükrözze a közösségi (követhetetlen eredetű) fertőzés mértékét az adott településen.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.