Felhívás!

A volt államfő kegyelmet kér

A volt államfő kegyelmet kér Románia

Traian Băsescu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) európai Parlamenti képviselője egy tévébeszélgetés során megdöbbenten kommentálta azt a románvásári (Roman) esetet, aminek a lényege az, hogy egy 62 éves férfit 270 nap szabadságvesztésre ítéltek, mert 2018 tavaszán az üzletből ellopott egy 16 lej 99 bani értékű csomag babkávét.

A volt államfő kijelentette, az igazságszolgáltatás ítéleteit nem kommentálja, de az említett férfi esetére van egy nagyon egyszerű és méltányos megoldás. “Elnöki kegyelemmel szabadon kell bocsátani”, mondotta, emlékeztetve arra, hogy két államfői megbízatása idején (2004-2014) több hatvan év fölötti embernek oldotta fel ily módon a börtönbüntetést, amikor az érintett személynek, sem az általa elkövetett törvénysértésnek nem volt társadalmi veszélyessége, különösebb súlyossága.

A románvásári eset részleteihez tartozik – és némiképpen enyhítheti a megrökönyödést -, hogy az illetékes bíróság először 2700 lej bűnvádi pénzbírságot ítélt a lopás miatt. A férfi nem fizette ki a többszöri felszólítás dacára sem. Az ilyen pénzbírság jogi sajátossága az, hogy a kifizetés megtagadása, elmulasztása (például ha nincs amiből fizetni) esetén nem végrehajtóhoz kerül az ügy, hanem börtönbüntetésre konvertálódik. Ez történt a fenti ügyében, de kisebb bírság kevesebb időtartamú szabadságvesztéssel járhatott volna. 

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.