Felhívás!

Nyugdíjakról morfondíroznak

Nyugdíjakról morfondíroznak Románia

Raluca Turcan munkaügyi miniszter azt nyilatkozta, az úgynevezett speciális nyugdíjak ügyével több munkacsoport is dolgozik, igyekeznek kidolgozni valamilyen megoldást.

A miniszter asszony rámutatott, a külön nyugdíjak megszüntetése nem irányul az érintettek ellen, ám tekintetbe kell venni azt, hogy a méltányosság elve erősebb kellene legyen annál a jogrendszernél, amely a speciális nyugdíjakat ez ideig sikerrel megvédte (például alkotmánybírósági döntések sorozata). A munkaügyi miniszter az érveinek alátámasztására számokat is említett, e szerint jelenleg Romániában körülbelül 9600 a speciális nyugdíjak havi száma, a jogosultak átlagos nyugdíja 9500 lej. Ugyanakkor 4,9 millió nyugdíjasnak a havi átlaga 1500 lej körül mozog, és közülük csaknem 2,5 millió azoknak a száma, akik az átlagosnak mondott 1500 lej alatti nyugdíjat kapnak. “Mi kidolgozunk néhány megoldási lehetőséget, tervezetet a speciális nyugdíjakkal kapcsolatosan, de a döntő szó a parlamenté, hiszen a törvényt meg is kell szavazni”, mondotta Raluca Turcan.

Román elemzők úgy vélekednek, a Román Parlament ezután a korábbinál is könnyebben megszavazhatja a külön-nyugdíjak eltörlését vagy a nagyon nagy összegűek megadóztatását, miután a honatyák a saját speciális nyugdíjukat, illetményüket már eltörölték, Klaus Iohannis államfő ki is hirdette az erre vonatkozó törvényt. Az eddig tapasztaltak szerint a speciális nyugdíjak, illetmények főleg amiatt érintik érzékenyen a közvéleményt, mert közvetlenül a költségvetésből, az államkasszából fizetik, nem a nyugdíjalapból, mint a nagy többség nyugdíját.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. március 1., 11:18
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Ne valamilyen megoldást dolgozzanak ki, hanem törüljenek el mindenféle törvénytelen nyugdíjat! Akik most a speciális nyugdíjakat kapják, míg dolgoztak kapták a hatalmas fizetéseket, tehát már akkor érdemeiken jóval felül voltak jutalmazva. Ami a speciális nyugdíjakkal történik, az a kisnyugdíjasok nyilvános semmibevétele, kigúnyolása!