Felhívás!

A világátlag alatt teljesített Románia a 2018-as PISA-felmérésen

A világátlag alatt teljesített Románia a 2018-as PISA-felmérésen Románia

Mindhárom vizsgált területen a világátlag alatt teljesített Románia a 2018-as PISA-felmérésen. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által háromévente elvégzett PISA-mérésen ezúttal is ázsiai országok érték el a legjobb eredményeket.

A 2000 óta végzett teszt a 15 éves tanulók alkalmazott matematikai műveltségét, természettudományi műveltségét, illetve szövegértését méri fel.

A 2018-as tesztelésen Románia mindhárom területen a világátlag alatti eredményt ért el: szövegértés terén 428 pontot összesített az ország (a világátlag 487), matematikából 430 pontot (a világátlag 489), természettudományokból pedig 426 pontot (a világátlag 489).

A felmérés 2018 májusában készült 79 országban, 600 ezer tanuló bevonásával.

Mindhárom területen ázsiai országok érték el a legjobb eredményeket. Az első helyen négy kínai metropolis, illetve tartomány (Peking, Sanghaj, Csiangszu és Csöcsiang) végzett, amelyeket Szingapúr, Makaó, Hongkong, Észtország és Kanada követ a rangsorban.

Az előző felméréshez képest néhány ország, köztük Észtország, Lengyelország és Portugália jobb eredményeket ért el 2018-ban, elsősorban a pedagógusok továbbképzésére tett erőfeszítéseknek köszönhetően – hívja fel a figyelmet az OECD.

A jelentés ugyanakkor “elkeserítő” tényként emeli ki, hogy bár az elmúlt tíz évben 15 százalékkal nőttek az OECD országaiban az alap- és középfokú oktatásra szánt ráfordítások, az államok többségében 2000 óta gyakorlatilag nem történt érdemi előrelépés a tanulók teljesítménye terén. A 79 vizsgált ország közül mindössze hét esetében figyelhető meg jelentős javulás, és ezek közül csak egy – Portugália – tagja az OECD-nek – mutat rá a jelentés.

A romániai lányok szövegértése jobb a fiúkénál; drasztikus visszaesés matematika terén

A romániai oktatási rendszer az átlag alatt helyezkedik el a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által 2018-ban elvégzett és kedden közzétett PISA-mérés eredményei szerint, derül ki a gpseducation.oecd.org portál adataiból.

A 2000 óta háromévente végzett teszt a 15 éves tanulók alkalmazott matematikai műveltségét, természettudományi műveltségét, illetve szövegértését méri fel.

A szövegértés terén 428 pontot összesített az ország, míg a világátlag 487 pont. A felmérésből az is kiderül, hogy a lányok szövégértési készségei jobbak a fiúkéinál, és a statisztikai különbség jelentős, 34 pont (a többi ország esetében az átlagkülönbség 30 pont).

Matematikából 430 pontot értek el a romániai 15 éves diákok, míg a világátlag 489 pont. Ezen a területen a fiúk teljesítenek jobban, de előnyük csupán 5% a lányokhoz képest, akárcsak a globális átlag esetében.

Természettudományokból 426 pontot értek el a romániai diákok, míg a világátlag 489 pont volt. A lányok jobb jegyeket kaptak, mint a fiúk, de statisztikailag jelentéktelen, csupán 1 százalékpontos különbséggel (a globális átlag ez esetben 2 százalékpont a lányok javára).

Ami az eredmények hosszú távú alakulását illeti, szövegértés terén a romániai diákok teljesítménye az egyik legnagyobb mértékű javulást mutatja: 7 százalékponttal emelkedett a 2015-ben regisztrált eredményekhez viszonyítva és ezzel Románia a 7. helyen áll azon 29 ország ranglistáján, amelyekben nőtt ez a mutató.

Matematikából viszont az egyik legnagyobb visszaesést könyvelheti el Románia 2018-ban 2015-höz képest: 14 százalékponttal csökkent a pontszám, és ezzel az utolsók vagyunk azon 16 ország ranglistáján, amelyben csökkent a mutató.

A PISA-mérésből az is kiderül, hogy Romániában nagyon magas az állami oktatási intézményekben tanulók száma: 99%-ot tesz ki és ezzel az ország a 9. helyet foglalta el a 75-ből 2018-ban. Ezzel szemben a magániskolákban tanuló 15 éves diákok aránya csak 1% (66. hely a 75-ből).

A romániai 15 éves tanulók 8,2%-a úgy véli, hogy az IT-szektorban fog dolgozni, és ezzel Románia a 7. helyen áll a 78-ból. Nagy a különbség azonban ezen a téren a fiúk és a lányok között: az előbbiek 13,9%-a szeretne ebben az ágazatban dolgozni, utóbbiaknak pedig csak 2,5%-a, mutatnak még rá az adatok.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.