Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A választóknak az eddigiek mellett újabb szabályokat is be kell tartaniuk

A választóknak az eddigiek mellett újabb szabályokat is be kell tartaniuk Románia

A választóknak az eddigiek mellett újabb szabályokat is be kell tartaniuk a szavazóhelyiségekben – hangoztatta szerdán Constantin-Florin Mituleţu Buică, az Állandó Választási Hatóság (AEP) elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

A plusz előírásokat a belügyi és az egészségügyi miniszter által közösen összeállított, és az AEP által láttamozott rendelet tartalmazza.

Szerda estétől elérhető az a videoklip, amelyet az AEP állított össze, és amelynek célja, hogy a választások alatt ne nőjön a koronavírus-fertőzések száma.

Közzétették a szeptember 27-ei választások 18.794 szavazókörzetének számozását és határait

Közzétették a Hivatalos Közlönyben a szeptember 27-ei választások 18.794 szavazókörzetének számozását és határait.

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) emlékeztet: miután köztudomásra hozták a szavazókörzetek határait és számozását, egy szavazóhelyiség elköltöztetése csak vis maior esetén lehetséges.

A szavazókörzetek lajstroma megtekinthető a https://www.roaep.ro/management-electoral/geografie-electorala/registrul-sectiilor-de-votare linken is.

Október 21-éig regisztrálhatnak a külföldön élő román állampolgárok a parlamenti választásokra

Harminc nappal meghosszabbították a határidőt, ameddig a külföldön élő román állampolgárok regisztrálhatnak a decemberben megtartandó parlamenti választásokra – közölte az Állandó Választási Hatóság (AEP).

A Klaus Iohannis államfő által szerdán kihirdetett törvény értelmében a diaszpórában élők október 21-éig regisztrálhatnak a www.votstrainatate.ro weboldalon, megjelölve, hogy a levélszavazást választják, vagy a lakóhelyükhöz legközelebb eső szavazókörzetben kívánnak élni alkotmányos jogukkal.

Az AEP elnöke hangsúlyozza, számos ország – köztük európai államok is – már jelezték, hogy nem engedélyezik területükön szavazóhelyiségek kialakítását, ezért Constantin-Florin Mituleţu-Buică a „költség- és kockázatmentes” levélszavazást ajánlja a diaszpórában élőknek.

A regisztrációval kapcsolatos információk megtalálhatók a www.votstrainatate.ro portálon, a következő linkeken: https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotCorespondenta; https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotSectie. A témával kapcsolatos kérdéseket és javaslatokat a contact@votstrainatate.ro e-mail címre várják – írja még közleményében az AEP.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük