Felhívás!

A választási hatóság szerint elkeserítően alacsony a külföldi szavazásra regisztrálók száma

A választási hatóság szerint elkeserítően alacsony a külföldi szavazásra regisztrálók száma Románia

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) szerint “elkeserítően alacsony” azoknak a külföldön élő román állampolgároknak a száma, akik regisztráltak eddig a www.votstrainatate.ro portálon.

Az AEP közleményben hívja fel a figyelmet, hogy tizenhárom nap maradt hátra a regisztrációs folyamat lezárásáig. Ez idáig 13.800 választópolgár jelezte, hogy szavazókörzeteknél adná le voksát a novemberi államfőválasztáson, 14.401 személy pedig a levélszavazást választotta.

Constantin-Florin Mituleţu-Buică AEP-elnök felhívást intézett a külföldön élő román állampolgárokhoz, hogy éljenek a regisztráció lehetőségével, ezáltal ugyanis a román hatóságok pontos számok alapján tudnak majd szavazókörzeteket létrehozni, nem becsült adatokra alapozva. Lévén, hogy a május 26-i választásokra 441 külföldi szavazókörzetet rendeztek be, és csaknem 400.000 állampolgár voksolt, a külügyminisztérium becslései szerint novemberben 900 szavazókörzetre lenne szükség, ezek a becslések azonban a részvételi szándékra vonatkozó pontos kimutatások figyelembe vétele nélkül készültek – érvel az AEP elnöke.

A törvény értelmében ha egy településen vagy több egymás melletti településen legalább száz személy jelzi, hogy szavazókörzetnél adná le voksát, kialakítanak számukra egy szavazókörzetet. “Remélem, hogy legalább az a csaknem 400 ezer állampolgár, akik az európai parlamenti választáson szavaztak – sokan közülük többórás sorban állás után -, regisztrálni fognak, hogy ne legyenek indokolatlanul létrehozott szavazókörzetek” – tette hozzá Mituleţu-Buică.

Az AEP elnöke megjegyzi, az EP-választások után a román állampolgárok azzal az igényléssel fordultak a külképviseletekhez, hogy több száz szavazókörzetet létesítsenek külföldön, az eddigi regisztrációk alapján azonban még tíz szavazókörzetet sem lehetne kialakítani törvényesen.

A legtöbben Nagy-Britanniában, Németországban és Spanyolországban regisztráltak, de sokkal kevesebben ahhoz képest, ahányan az urnákhoz járultak május 26-án.

Az Állandó Választási Hatóság elnöke ismét azt javasolja a külföldön élő román állampolgároknak, hogy válasszák a levélszavazást, “amely egyszerű, biztonságos, hatékony és modern módja a távolsági szavazásnak”.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. szeptember 1., 8:22
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Senki ne menjen szavazni. Te kit valasztanal ? Hiszen ugy nez ki ez az egesz valasztas,mint amikor bemessz egy piacra de csak romlott zoldseg es romlott gyumolcsok kozul valaszthatsz. Ezekbol bo valasztek van. Na pont ilyen ez az elnokvalasztasi kampany is. Romlott korrupt elnokjeloltbol bo valasztek van. De ez nem fog semmin valtoztatni a roman politikaban,ha ezekre szavazol. Bojkottaljatok a novemberi elnokvalasztast azzal,hogy nem mentek szavazni !

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 1., 15:01
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Senki ne szavazzon a jelöltekre – akarod mondani. Ha nem mentél el, s nem dobtál be cédulát, majd dobnak helyetted. De érvénytelen szavazatot nem nagyon mertek eddig érvényesíteni. A lehető legrosszabb taktika a távolmaradás.

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 1., 22:35
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Ha senki nem menne el…,meg egyszer mondom,SENKI…,akkor hogyan cserelnek ki a szavazatodat,mondd mar el nekem te nagyokos?! Ki merne cedulat dobni az urnakba, ott ahol a szavazopolgarok szama 0(nulla). Talan ugy gondolod, hogy otmillio vagy hatmillio szavazopolgar helyett valaki(k) meg merne(k) csinalni azt, hogy az alairasodat meghamisitsak. Ezt valoban meg lehet csinalni ott ahol lesznek akik elmennek es lesznek tavolmaradok. De ott ahol egyetlen szavazopolgar sem jelenne meg az urnak elott, ott kotve hiszem, hogy ezt valaki(k) meg merne(k) tenni. Sot, ott lehet a legjobban a cedulakat kicserelni, ahol sokan mennek el szavazni ! Mert az ejszaka leple alatt sok gonosz dolog tortenhet. A szavazocedulak szamlalasa kozben. Ott ,ahol sem en, sem te, kedves hozzaszolo, sem mas civil ember vagy szavazopolgar nem lehet ott, hogy lathassa a szavazocedulak korrekt szamlalasat. Csak annak cserelhetik ki a szavazatat, aki alairasaval igazolta, hogy a valasztasokon jelen volt !

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 2., 11:45
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Valoban igy volna? Tehat szerinted ha nem szavazol, akkor nem szamitasz? A szolidaritasrol, az osszetartasrol, arrol hallottale? Mert az is szavazas ,megpedig tiltakozo velemennyilvanitas volna, ha egy egesz orszag fittyey hanyna ratok, es nem menne el senki szavazni. Ez termeszetesen elmeletileg lehetseges de gyakorlatilag teljesen lehetetlen. Ha ez megtortenne pont nalatok Romaniaban, akkor a Guinessbook bejegyezhetne, hogy a vilag legszolidarisabb nepe a roman. Egyszeruen lehetetlen, mert a kulombozo partok hu szolgai ugyis reszt vennenek a valasztason, csak az volna a baki, hogy igy az orszagos reszvetel nem erne el a kello szavazasi aranyt , ami miatt a valasztas elso fordulojat ervenytelennek kene nyilvanitsak. Mert igen is baratom, az is szavazas ha nem jelensz meg az urnak elott. Ezt ugy hivjak a nyugati civilizalt orszagokban, hogy toltakozas. Tiltakozas, az ilyen semmirekello jeloltek ellen !

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 2., 22:52
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Őszintén kire lehet szavazni?! Iohannisra aki kimutatta a foga fehérjét mint anno Base, vagy Hunyorkára aki bandájával vásárra viszi bőrünket naponta?! Esetleg az új nó name jelöltekre akik lehet 1 autót nem tudnak elvezetni nemhogy 1 országot! Soknak még pszihopata szagja is van pl Cumpãna su!aki a siker érdekében talán unokahúga meggyilkolását is elrendelhette! Hottentotta ország!