Felhívás!

FRISSÍTVE: A tűzoltók ötödik napja dolgoznak a bozottűz oltásán Hargita megyében

FRISSÍTVE: A tűzoltók ötödik napja dolgoznak a bozottűz oltásán Hargita megyében Románia

A Hargita megyei katonai tűzoltók már ötödik napja dolgoznak a vegetációtűz oltásán Gyergyóvárhegy község közelében, ahol vasárnap tíz hektárnyi területen terjedtek szét a lágok. FRISSÍTÉS: Eloltották a tüzet.

A Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője, Alina Ciobotariu arról tájékoztatott szerdán, hogy a tűz terjedésének veszélye megszűnt, az érintett területet, azaz tíz hektár száraz növényzetet, tuskókat, fatörmeléket körülhatárolták. Az akció azonban folytatódik mindaddig, amíg minden gócot el nem oltanak, mivel a szél és a magas hőmérséklet miatt ismét meggyulladhat a fatörmelék.

A szerdára virradó éjszaka a maroshévízi erdészeti hivatal alkalmazottai megfigyelés alatt tartották a területet, szerda reggel pedig a maroshévízi tűzoltók ismét kiszálltak a helyszínre, ahol most már lapátokkal és kis hordozható víztartályokkal dolgoznak.

A vizet a gyergyóvárhegyi polgármesteri hivatal által rendelkezésre bocsátott 1000 literes víztározoból hordják, amely mintegy 800 méterre található a tűzgócoktól – mondta még a szóvivő az Agerpres-nek.

A környéken július 23-án ütött ki a tűz egy hektárnyi területen, amit eloltottak, de vasárnap újabb tűz keletkezett, amely már tíz hektárra terjedt ki, és fennállt a veszély, hogy átterjed a közeli nagy erdőre.

Vasárnap és hétfőn tűzoltók és erdészeti munkások tucatjai igyekeztek megfékezni a lángok átterjedését a közeli erdőre és lucfenyő-ültetvényre.

FRISSÍTÉS: Eloltották a tüzet

Öt nap után sikerült eloltani a tüzet Gyergyóvárhegyen – közölte a katasztrófavédelem.

Alina Ciobotariu, a Hargita megyei katasztrófavédelem szóvivője közölte, hogy a tűzoltók öt nap küzdelem után eloltották a vegetációtüzet. A közelgő éjszaka során a maroshévízi erdőgazdálkodás és a gyergyóvárhegyi katasztrófavédelem ügyeli fel a területet, nehogy ismét kigyulladjon a száraz növényzet, a tuskók és faforgács.

A tűz szombaton ütött ki, egy hektáros területet emésztett fel, majd eloltották; vasárnap viszont ismét felizzott, és tíz hektáron terjedt el a tűz, a közelben lévő erdőt is veszélyeztetve.

Az elmúlt napokban katonai és civil tűzoltók tucatjai küzdöttek a lángokkal, majd a tűzgócok felszámolásán dolgoztak.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.