Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A Tanulók Országos Tanácsa tiltakozik a próba-képességvizsgák megszervezési módja ellen

A Tanulók Országos Tanácsa tiltakozik a próba-képességvizsgák megszervezési módja ellen Románia

Bírálta hétfőn a Tanulók Országos Tanácsa a nyolcadik osztályosok próba-képességvizsgája, valamint a próbaérettségik megszervezésének módját, és azt tanácsolják a tanulóknak, hogy ne töltsék ki a vizsgaíveket.

“Üresen adjuk be a lapokat, mert a próbavizsgák nem a készségeinket mérik fel, csak a felhalmozott ismeretanyagot. Nem a kritikai gondolkodásra való képességünket értékelik ki, csak az osztályteremben tollbamondott ismeretek reprodukálásának képességét” – olvasható a Tanulók Országos Tanácsa (CNE) által az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményben.

A szervezet szerint a próbavizsgák mára ‘a minisztérium kísérletévé’ váltak, tiltakozásképpen azt javasolják a tanulóknak, hogy ne töltsék ki a tesztlapokat.

Hirdetés
Hirdetés

“Üresen adjuk be a lapot, mert tisztában vagyunk vele, hogy a minisztérium kísérleti nyulaknak használ minket, egy diagrammhoz szükséges számadatoknak” – írják a diákok, akik szerint indokolatlan a hetedik osztályosoknak próba-képességvizsgát tartani.

A tanulók tiltakozására a tanügyminisztérium úgy reagált, hogy az idei próba-képességvizsga és a próbaérettségi megszervezésére vonatkozó miniszteri rendelet kibocsátása előtt tanácskoztak a tanulók, szülők és tanárok képviselőivel, és a megkérdezettek zöme egyetértett a minisztérium javaslataival, mert azok a diákok érdekeit szolgálják.

Az oktatási tárca felidézi válaszában, hogy 2018-ban a próba-képességvizsgára beiratkozott 150.603 tanuló közül mindössze 55.080-nak sikerült megírnia az ötöst matematikából, román nyelv és irodalomból pedig 31.440-en nem érték el az átmenő jegyet. Ezek az eredmények azt igazolják, hogy minden érintettnek nagyobb erőfeszítéseket kell tennie ahhoz, hogy a képességvizsgán javuljon a tanulók teljesítménye – teszi hozzá a szaktárca.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. március 12., 13:33
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Érdekes! “kritikai gondolkodás”,”felhalmozott ismeretanyag” bla bla bla! A krémje, vagyis 1-2 % lehet ezzel küzd, de 60-70 százaléka akire lehetne számítani azt elhülyítik, a maradék nebuló olyan mint a poháralátét…A mi időnkben tanultunk, amit nem értettünk megkérdeztük és lett vmi belőlünk! A 90-2000 évek utáni generációt addig manipulálták, h már saját véleményük sincs,1 önéletrajzot nem tudnak megírni anyanyelvüken, a románról ne is beszéljünk! World, excel szintén tabu téma de csak magas fizetésért lennének hajlandóak melózni! Külföldön ők akik az aljamunkát elvégzik, itthon meg végzettség hiányában szégyellik a 2kezű munkát!!!😁

 • User
  Dátum: 2019. március 12., 13:10
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Jó pár éve 100 tétel volt minden tantárgyból, most 10 tételből húznak 1 et, igaz a modellek anyanyelven hiányoznak, de akkor is 1 tantárgyból ha megtanul 20-25 oldalt akár 10 est is írhat! Igaz órán oda kellene figyelni, be kellene járni órákra, tanulni kellene és a kocsmákat, klubbokat mellőzni! Nézzék meg jövő héten, vagy érettségikor a nyáron, hogy fele a diákoknak 10.30 kor nagy lazán kiballag tömegesen a vizsgáról és 2-3ig a kocsmákban vigasztalódik!