Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A tanügyminiszter-jelölt az iskolák újranyitásáról: amint a járványhelyzet lehetővé teszi

A tanügyminiszter-jelölt az iskolák újranyitásáról: amint a járványhelyzet lehetővé teszi Románia

A szerdai szakbizottsági meghallgatás során többek között arról is kérdezték Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter-jelöltet, hogy mikor nyithatnak ki újra az iskolák és óvodák.

Hirdetés
Hirdetés

A nemzeti liberálisok által az oktatási tárca élére javasolt Cîmpeanu válaszában kifejtette: „Mindannyian azt szeretnénk, hogy az iskola minél előbb újraindulhasson hagyományos formában, és erre sor is fog kerülni, amint a járványhelyzet ezt lehetővé teszi. Tudjuk, hogy mennyire nehéz megszervezni az online oktatást, főleg az óvodások és a kisiskolások esetében. Nem egyszerű gimnáziumi és középiskolai szinten sem” – idézte a miniszterjelöltet az Edupedu.ro oktatási portál.

„A végleges válaszom: amint a járványhelyzet lehetővé teszi. Nincsenek járványügyi kompetenciáink, viszont maximális figyelmet szentelünk ennek a kérdésnek, a prioritási sorrend a következő: korai nevelés (óvodák), elemi osztályok, gimnáziumi osztályok, líceumi osztályok, egyetemi oktatás” – mondta Cîmpeanu.

Hozzátette, hogy az egyetemi oktatásban is nagy nehézséget okoz az órák online megtartása, annak ellenére, hogy az kurzusok és a gyakorlati órák struktúrája nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé.

Cîmpenu kitért az ösztöndíjak növelésének kérdésére is.

„Üdvözlöm a kormány egyik friss döntését, amellyel meghatározta a diákoknak járó ösztöndíj minimális értékét. Ezeknek az 530 millió lejt kitevő ösztöndíjaknak szerepelniük kell a 2021-es költségvetésben. Eddig évi 270 milliót szántak erre a célra, vagyis 30 millió lejt havonta, ami 3 millió diákra lebontva havi 10 lejt jelentett. Az államnak a helyi hatóságokon keresztül kell finanszíroznia ezeket a kiadásokat” – nyilatkozta az oktatási tárca várományosa.

Sorin Cîmpeanu jelölését – 20 igen, 13 nem és 2 tartózkodás mellett – pozitívan véleményezte a bizottság,

Kevés a valószínűsége, hogy a 9. osztályosoknak tankönyvük legyen

Nincsenek még jóváhagyva a kerettantervek a líceumi osztályokra, és a tankönyvekre sem írták ki a közbeszerzési eljárást, emiatt „kevés a valószínűsége”, hogy a 9. osztályos diákoknak legyen tankönyvük a következő iskolai évben – jelentette ki csütörtökön Sorin Cîmpeanu.

Mandátumának átvételekor elmondta, a középiskolai osztályok esetében még közvitán vannak a kerettervek, és majd jóvá kell hagyni azokat.

Arra a kérdésre, hogy szerinte van-e lehetőség a differenciált érettségi vizsga megszervezésére, a miniszter azt válaszolta, hogy a „differenciált érettségire abszolút szükség van”, és nagy odafigyeléssel kell megvizsgálni ezt a tervet.

Az oktatási intézmények digitalizálása kapcsán Sorin Cîmpeanu kifejtette, ezt sürgősen meg kell valósítani a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős szaktárcával, a fejlesztési minisztériummal és a helyi hatóságokkal együttműködve.

A miniszter azt is elmondta, szeretné, hogy mandátuma alatt fokozatosan emeljék az oktatás költségvetését ahhoz, hogy mandátuma végén az elérje a bruttó hazai termék (GDP) 6%-át.

(Edupedu.ro/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük