Felhívás!

A tanügyi alkalmazottak kétharmada akarja, hogy januárban általános sztrájkba kezdjenek

A tanügyi alkalmazottak kétharmada akarja, hogy januárban általános sztrájkba kezdjenek Románia

A tanügyben dolgozók kétharmada, egészen pontosan 67,5%-a szeretné, ha január 10-re általános sztrájkot hirdetnének – derül ki három oktatási szakszervezeti szövetség szerdán közzétett felméréséből.

A kérdésre összesen 32.744 tanügyi alkalmazott válaszolt, és csak 32,5%-uk ellenezte a javaslatot. A kérdés tartalmazta, hogy sztrájk esetén a tanügyi alkalmazottak nem kapnának fizetést.

A válaszadók 77,8%-a helyeselte, hogy ne zárják le a tanulók első félévi tanulmányi eredményeit. 29.325-en válaszoltak erre a kérdésre, és csak 22,2%-uk nem értett egyet ezzel a javaslattal.

Arra a kérdésre, gondoltak-e már arra, hogy az anyagiak miatt otthagyják a tanügyben betöltött állásukat, a 32.744 válaszadó 59,2%-a válaszolt igennel.

A felmérést a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség és az Alma Mater Országos Szakszervezeti Szövetség készítette december 13-a és 21-e között. A kérdőívre válaszoló 32.744 tanügyi alkalmazott 92,2%-a pedagógus.

A három tanügyi szakszervezeti szövetség szerdán közleményben tudatta, megvárják a beígért találkozót a kormányfővel, valamint a tanügyi dolgozók körében tartott belső referendum eredményét, majd eldöntik, a tiltakozás mely formáját választják januárban.

A szakszervezetek emlékeztetnek, hogy az ágazat dolgozói 2020 szeptemberétől lettek volna jogosultak a 2017-ben elfogadott kerettörvény által előírt béremelésre, de a kormány elhalasztotta annak gyakorlatba ültetését.

“Jelenleg a tanárok olyan helyzetben vannak, hogy 2020 januárja óta nem kaptak fizetésemelést – ekkor kapták meg a törvény által 2022-re előírt alapbér és a 2018. decemberi alapbér közötti különbség második egynegyedét -, miközben 2020 januártól mostanig közel 11%-ra nőtt az infláció” – olvasható a közleményben, amely megalázónak nevezi a kormány által javasolt, körülbelül 65 lejnek megfelelő béremelést.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. december 23., 10:47
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Nem.semmi… miután az elmúlt 1.5 évben a Covid miatt nagyjából otthon űltek… elkényelmesedtek és most h be kell járni már egyből sztrájkolnak!!

 • User
  Dátum: 2021. december 23., 11:09
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Ezzel nincs is semmi gond, mert mindenkinek szüksége van több pénzre ebben az instabil országban, a gond inkább azzal van, hogy az állami plusz kiadásokat mind a magánokon verik el, így addig húzzuk nyúzzuk, hogy az állami szektorban dolgozok jólétéért, a magán szektor lassan lassan a béka segge alá került és a Multikon kívül mindenki az életéért küzd!