Felhívás!

FRISSÍTVE: Elkezdte a parlament a 2022-es állami költségvetés tervezetének vitáját

FRISSÍTVE: Elkezdte a parlament a 2022-es állami költségvetés tervezetének vitáját Románia

A képviselőház és a szenátus plénuma szerdán összeült megvitatni és elfogadni a 2022-es állami költségvetésről, illetve a jövő évi társadalombiztosítási költségvetésről szóló törvény tervezetét.

Az ülésen Nicolae Ciucă miniszterelnök és kormánya tagjai is részt vettek.

A parlament két házának költségvetési-pénzügyi bizottságai mintegy 15 órás vita után, szerdán elfogadták a két törvénytervezetet.

Eredetileg csütörtökre ütemezte be a két házbizottság a 2022-es állami költségvetésről, illetve a társadalombiztosítási költségvetésről szóló törvény tervezetének parlamenti vitáját, de a szerdai nap folyamán előre hozták az időpontot.

Ciucă: a gazdaságot megerősítő, realista költségvetést javasolunk

Felelősségteljesnek, kiegyensúlyozottnak és realistának nevezte a jövő évi költségvetés szerda délutáni parlamenti vitáján a miniszterelnök a kormány által benyújtott tervezetet.

Felszólalásában Nicolae Ciucă elmondta, a büdzsét úgy dolgozták ki, hogy kielégítse a finanszírozási szükségleteket és az uniós alapok felhasználásával közép, illetve hosszú távon megerősítse a román gazdaságot. Úgy vélekedett: a kormány pénzügyi és adóügyi politikája évi 4-5 százalékos gazdasági növekedést tesz lehetővé.

A miniszterelnök szerint a költségvetés kidolgozásakor össze kellett békíteniük az egészségügyi válság és az energiadrágulás sokkhatásai miatti kiadásokat a deficit alacsony szinten tartásával. A kormány céljának Nicolae Ciucă a költségvetési hiány fokozatos csökkentését nevezte.

Hangsúlyozta azt is, hogy a kormány teljesíti a nemzetközi partnereknek tett vállalásait, és erről biztosította az elmúlt napokban tett brüsszeli látogatásán az EU döntéshozóit is.

A miniszterelnök kijelentette, a jövő évi költségvetés elfogadása szavatolni fogja a gyermeknevelési pótlék és a nyugdíjak növelését, illetve a nyugdíjasoknak és a fogyatékkal élőknek előirányzott szociális támogatások folyósítását.

Nicolae Ciucă emlékeztette a törvényhozókat a jogszabályba foglalt szociális intézkedésekre:

  • 2022. január elsejétől 10 százalékkal emelkedik a nyugdíjpont értéke;
  • a minimális nyugdíj 1000 lejre nő;
  • a 2 éves korig, a fogyatékkal élő gyerekek esetében 3 éves korig járó gyermeknevelési pótlék 600 lejre, a 2 és 18 év között járó pótlék 243 lejre nő;
  • az energiadrágulásnak kiszolgáltatott fogyasztók szociális támogatásban részesülnek;
  • januárban a kis jövedelmű nyugdíjasok támogatást kapnak a közüzemi költségeik kifizetésére;
  • az energia drágulását a kis- és középvállalkozások, mikrovállalkozások, egyéni vállalkozók és családi vállalkozások számára kompenzálja az energiaügyi minisztérium.

PSD: kiegyensúlyozott költségvetést javasolunk jövő évre

A kormány a 2022-es évre kiegyensúlyozott állami költségvetést javasol, amelyben a szociális intézkedéscsomagra és a beruházásokra szánt források nagyon jó arányban oszlanak meg – jelentette ki Radu Oprea szociáldemokrata párti (PSD) szenátor a büdzsétervezet szerdai parlamenti vitáján.

Felszólalásában a politikus emlékeztetett arra, hogy a kormány a beruházásokra a GDP közel 7 százalékát irányozza elő. “A 88,8 milliárd lej a legnagyobb összeg, amit eddig Románia a költségvetésben a beruházásokra fordított” – mondta a szenátor.

PNL: a költségvetés szükséges intézkedéseket tartalmaz

A 2022-es büdzsé föltétlenül szükséges intézkedéseket tartalmaz és további erénye, hogy nem újabb adók bevezetésére vagy a jelenlegiek növelésére alapoz – jelentette ki a költségvetés tervezetének szerdai parlamenti vitáján Gheorghe Pecingină.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy növelni kell az adóbehajtás hatékonyságát, és hangsúlyozta azt is, hogy a vállalt reformok megvalósítása nélkül az ország nem fejlődhet a tervezett ütemben. Szerinte a koronavírus-járvány jövőre is bizonytalanságban tartja majd a gazdaságot. “Már nyakunkon az ötödik hullám” – jelentette ki.

A politikus kifejtette: részben a PNL érdemének tartja, hogy a tavalyi jelentős gazdasági visszaesés és a közel 10 százalékos költségvetési hiány után idén sikerült pótolni a veszteségek nagy részét és lefaragni a deficitből. Hozzátette, hogy a válság a vállalkozókat és a munkavállalókat terheli meg a legjobban.

A képviselő a PNL frakciójának nevében a támogatásáról biztosította a miniszterelnököt a költségvetésben foglalt intézkedések végrehajtásában.

RMDSZ: a költségvetés kedvez az intézményi stabilitásnak és a gazdasági növekedésnek

Elismerően nyilatkozott a jövő évi költségvetésről a tervezet szerdai parlamenti vitáján Miklós Zoltán RMDSZ-es képviselő.

A politikus kifejtette: a büdzsé az egészségügyi és az energiaválság kihívásaihoz igazodik, ugyanakkor a deficithez és az államadóssághoz kapcsolódó célkitűzéseket szem előtt tartva “viszonylag óvatos” a kiadásokkal. Értékelése szerint a jövő évi költségvetés biztosítja a hatóságok működését, nem hanyagolja el a közberuházásokat, kedvez az intézményi stabilitásnak és a gazdaság növekedésének. Ezért az RMDSZ megszavazza a tervezetet – jelentette ki Miklós Zoltán.

A képviselő a költségvetés pozitívumai között említette a nyugdíjak emelését, az energiadrágulásnak kiszolgáltatott fogyasztók támogatását és a helyi önkormányzatok finanszírozását. Emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ javaslatára jövőre is sikerült forrásokat előteremteni az előadóintézmények működtetésére.

A politikus ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy növelni kell az adóbehajtás hatékonyságát, mert Románia nagyon lemaradt uniós viszonylatban ezen a téren. Erre szerinte megoldást nyújthat a digitalizálás, az adószabályok egyszerűsítése és átláthatóbbá tétele.

A képviselő a speciális nyugdíjak jelentette gondok megoldását prioritásnak nevezte. Szerinte nem is a juttatások kifizetéséhez szükséges 2 milliárd euró jelenti a problémát, hanem az, hogy nem a társadalmi szolidaritás és a hozzájárulás elvén alapulnak.

Miklós Zoltán a 2022-es év kihívásai közé sorolta a népességfogyást megfékező, a gyermekvállalást ösztönző, családközpontú közpolitikák kidolgozását, az uniós alapok hatékony lehívását, az országos helyreállítási tervben foglalt reformok megvalósítását és az Anghel Saligny településfejlesztési program fojtatását.

USR: nem szavazzuk meg ezt a hazugságokon alapuló költségvetést

A kormány által javasolt jövő évi költségvetés “hazugságokon alapul”, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) ezért nem fogja megszavazni – jelentette ki a tervezet parlamenti vitáján a párt képviselője, Claudiu Năsui.

A politikus kifejtette: az USR kételkedik abban, hogy jövőre a költségvetés bevételei a kormány által előrejelzett ütemben fognak növekedni. “A gödör fenekére jutottunk. Óriási gondjaink vannak a kiadásokkal, amelyek nagyon jelentős mértékben megnövekedtek” – jelentette ki Năsui.

Az USR politikusa úgy vélekedett, hogy a költségvetésbe foglalt bevételek “légből kapottak”.

“Ugyanaz a történet ismétlődik évről évre ebben a parlamentben a költségvetés megszavazásakor. Fiktív bevételek kerülnek a tervezetbe, amelyek nyilvánvalóan soha nem valósulnak meg” – tette hozzá az ellenzéki politikus, aki kifogásolta azt is, hogy az igazságszolgáltatás jövő évi büdzséjét csökkentette a kormány.

“Ezt úgy kell érteni, hogy szabad kezet adnak a lopáshoz?” – tette fel a kérdést, majd leszögezte, az USR nem fogja megszavazni a költségvetés tervezetét.

AUR: a koalíció komolytalanul kezel egy nagyon fontos törvényt

A 2022-es költségvetésről szóló törvény egy nagyon fontos jogszabály, amelyet azonban “komolytalanul kezelnek” a koalíció vezetői – jelentette ki Claudiu Târziu, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke a büdzsé tervezetének szerdai parlamenti vitáján.

A szenátor szerint a kormánypártok komolytalan hozzáállását tükrözi az a tény is, hogy az ülés megnyitása után mind a képviselőház, mind a szenátus elnöke elhagyta a termet, rábízva helyetteseikre az ülés levezetését.

“Azt is nagyon jól tudják a kormánypártok, hogy nagyon rövid idő állt rendelkezésre a törvénytervezet tanulmányozására és a módosító javaslatok benyújtására. A szándékuk az volt, hogy csupán kipipáljuk ezt a feladatot, ne foglalkozzunk komolyan a költségvetéssel” – fejtette ki felszólalásában az AUR politikusa.

Véleménye szerint a parlamenti vita lezárásának sürgetése ugyanezt a komolytalanságot tükrözi. “Sietünk vakációra, azért szavazunk már ma a tervezetről, hogy ne maradjon holnapra” – fűzte hozzá.

Szerinte “nagy az aszimmetria” a románok valós szükségletei és a “hatalmon lévőket kiszolgáló” erőszakszervezetek támogatása között. Példaként az újonnan létrehozott családügyi minisztériumot említette, amely szerinte nagyon jó kezdeményezés lenne, ha komolyan vennék. A tárcának azonban mindössze 37 millió eurós költségvetést irányoztak elő 2022-re, ami szerinte csak a személyzet fizetésére és a székhely működtetésére lesz elegendő.

Az AUR politikusa szerint ugyanakkor a tanügy alulfinanszírozott, az egészségügy büdzséje sem nagyobb az ideinél, a hírszerző szolgálatok költségvetését azonban növelték.

“Csúfot űztek a büdzséből, én undorodom az egésztől” – sommázta az AUR társelnöke.

FRISSÍTÉS: Cikkelyenként elfogadták a tervezetet

A képviselőház és a szenátus együttes plénuma cikkelyenként elfogadta szerda éjjel a 2022-es költségvetés tervezetét és a fő-hitelutalványozók büdzséjét tartalmazó függelékeket. A végső szavazást csütörtökre ütemezte be a parlament.

A hat órán át tartó plenáris ülésen jóváhagyták többek közt az Államelnöki Hivatal, a Kormányfőtitkárság, a Képviselőház, a Szenátus, az egyes minisztériumok, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), a Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE), a Kormányőrség (SPP), a Különleges Távközlési Szolgálat (STS), az Állandó Választási Hatóság, a Román Rádiótársaság (SRR), a Román Televíziótársaság (SRTV) és a kormányzati ügynökségek büdzséjét.

A plénum több módosítást jóváhagyott, amelyeket előzőleg negatívan véleményeztek a pénzügyi bizottságok. Ezek közül az egyik arra vonatkozik, hogy a Kormányfőtitkárság költségvetését kiegészítik a templomok felújítására, illetve a Besszarábiai Metropólia működésére szánt összegekkel.

Az egyik módosítást Alfred Simonis, a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője, a másikat George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselőházi frakcióvezetője javasolta.

Az Alfred Simonis által beterjesztett javaslat értelmében a Kormányfőtitkárság 2022-es büdzséjét 160.000.000 pótolják ki, amelyet a kötelezettségvállalási előirányzatokra és a vallási felekezetek támogatására fordítanak.

A George Simion által benyújtott módosítás értelmében további 4.800.000 lejjel bővítik ki a Kormányfőtitkárság költségvetését, ezzel az összeggel a Besszarábiai Metropólia működését támogatják.

Több, a kórházi, közúti és iskolai infrastruktúra feljavítását célzó módosító javaslatot ugyanakkor elvetett a plénum.

A törvényhozó testület csütörtökön tartja a végszavazást a 2022-es költségvetés tervezetéről.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.