Felhívás!

A szenátusi frakció után az ALDE képviselőházi csoportja is megszűnik

A szenátusi frakció után az ALDE képviselőházi csoportja is megszűnik Románia

Kilépett a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) képviselőházi frakciójából öt törvényhozó.

Graţiela Gavrilescu, Ion Cupă, Marian Cucşa, Alexandru Băişanu és Mihai Niţă közös közleményben jelentették be hétfő este, hogy kilépnek az ALDE parlamenti csoportjából, a továbbiakban független törvényhozókként kívánnak tevékenykedni. Mint írják, a Călin Popescu-Tăriceanu pártelnök által az utóbbi időben gyakorolt “antidemokratikus és antiliberális döntéshozatal” oda vezetett, hogy a szenátusi frakció után az ALDE képviselőházi csoportja is megszűnik.

Tăriceanu a Realitatea televízió hétfő esti műsorában azt mondta, Viorica Dăncilă miniszterelnök annak ellenére sem fogja tudni “destrukturálni” az általa vezetett alakulatot, hogy sikerült a maga oldalára csábítani néhány “fejszenyelet”. “Nem örülök a veszteségnek, de ez van. Amint láthatják, nem félek. (…) Nehogy azt higgyék, hogy engedni fogok a zsarolásnak. (…) Én nem hinném, hogy december 31-e után még tisztségben lesz a Dăncilă-kormány” – fogalmazott.

Viorica Dăncilă miniszterelnök múlt szerdán jelentette be, hogy a Liberálisok és Demokraták Szövetségének tagjai közül javasol minisztereket az alakulat kormányból való kilépése nyomán megüresedett három tárcához. Környezetvédelmi miniszternek, illetve miniszterelnök-helyettesnek Graţiela Gavrilescut, energiaügyi miniszternek Ion Cupát, a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszternek pedig Ştefan Băişanut jelölte Dăncilă.

Ezt követően Călin Popescu-Tăriceanu levélben tájékoztatta az államfőt és a miniszterelnököt, hogy azoknak a párttagoknak, akik elfogadták a miniszteri tisztségre való nevesítést, azonnali hatállyal megszűnik a párttagságuk. Ugyanaznap Tăriceanu a szenátus plénumában bejelentette, hogy Teodor Meleşcanu már nem a párt tagja, az ALDE szenátusi frakciója megszűnik, és egy vegyes parlamenti csoport megalakulása “körvonalazódik”.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.