Hirdetés
Hirdetés

A szállításügyi miniszter tagadja, hogy Tarom-járatok akadályoztatását kérte volna

A szállításügyi miniszter tagadja, hogy Tarom-járatok akadályoztatását kérte volna Románia

Cáfolta péntek este Răzvan Cuc ügyvivő közlekedésügyi miniszter, hogy a repülők felszállásának megakadályozására kérte volna a bizalmatlansági indítvány napján Mădălina Mezeit, a TAROM vezérigazgatóját. Ugyanakkor beismerte, hogy megkérdezte a légitársaság vezetőjétől, kik azok a parlamenti képviselők, akik repülővel utaznak.

Hirdetés
Hirdetés

“Nem kértem, hogy bármelyik repülőt tartsa a földön, nem is állt volna módomban ezt kérni tőle, hogy tartsa a repülőket a földön. Csak műszaki problémák felmerülése esetén lehet földön tartani egy repülőt. Ha megtörténik, hogy műszaki problémák merülnek fel, azért nem a közlekedésügyi miniszter a hibás. Én nem kérhettem ilyesmit. Kitől kértem volna? A pilótáktól? A gépészektől? Vegyek ki egy anyacsavart vagy szenzort, vagy mit tehetnék én egy repülővel? (…) Valóban megkérdeztem Mezei asszonyt, kik azok a parlamenti képviselők, akik repülni készülnek, és hogy minden rendben van-e, rendben közlekednek-e a járatok. Én is, mint mindenki más, a forrásoktól, az ellenzéktől tudtam meg, hogy én akadályoztattam volna a repülőket” – mondta Răzvan Cuc.

Az ügyvivő miniszter szerint Mădălina Mezei belebonyolódik saját hazugságaiba, mert egyszer járatok törléséről, aztán meg “földön tartásról” beszélt, egyszer négy, majd öt járatot említett.

Állítása szerint többen gratuláltak neki azon döntéséhez, hogy felmenti tisztségéből Mezeit, akinek “nem a TAROM-nál dolgozó családtagjait és barátait kellene védenie, hanem a TAROM vállalatot” – fogalmazott Cuc.

Dăncilă: ha bebizonyosodik, hogy valaki vétkezett, kérlelhetetlen leszek

“Kérlelhetetlen” lesz, amennyiben bebizonyosodik egyik vagy másik fél vétkessége a TAROM leváltott vezérigazgatója, Mădălina Mezei és Răzvan Cuc közlekedésügyi miniszter közti vitában – jelentette ki pénteken Négyfaluban Viorica Dăncilă ügyvivő kormányfő.

Dăncilă azt mondta, vitákat nem kommentál, de már kiküldte ellenőrző testületét a szaktárcához és a légitársasághoz is, és csak az igazság érdekli, de amennyiben beigazolódik, hogy valamelyik fél vétkes, kérlelhetetlenül fog intézkedni.

A kormány korábban arról adott ki közleményt, hogy a miniszterelnök ellenőrző testületét kérték fel kivizsgálás lefolytatására a két intézménynél a sajtóban megjelent hírek nyomán.

A Nemzeti Liberális Párt elnöke, Ludovic Orban ugyanis korábban azt nyilatkozta, hogy egyes TAROM-alkalmazottak szerint a légitársaság igazgatóját, Mădălina Mezeit azért menesztették tisztségéből, mert megtagadta annak a kérésnek a teljesítését, hogy a bizalmatlansági indítvány napján “tartsa a földön a repülőket”, és így akadályozza meg, hogy több mint húsz parlamenti képviselő Bukarestbe tudjon utazni az ország különböző pontjairól.

A médiában később olyan információk láttak napvilágot, melyek szerint Mezei megerősítette a hírt. A TAROM viszont arról adott ki közleményt, hogy a légitársaság igazgatótanácsa azért vonta vissza Mădălina Mezei ügyvivő igazgatói megbízatását, mert az igazgató nem teljesítette a szerződésében foglaltakat.

Orban: Cuc kérte, hogy a bizalmatlansági indítvány napján ne engedjék felszállni a repülőket

Információi voltak arról, hogy Răzvan Cuc közlekedésügyi miniszter azt kérte a TAROM igazgatójától, hogy a bizalmatlansági indítványról döntő parlamenti szavazás napján ne engedje felszállni a repülőket, hogy az ellenzéki törvényhozók ne juthassanak el Bukarestbe – jelentette ki pénteken a kormányalakításra felkért Ludovic Orban.

‘Tudják, hogy közlekedésügyi miniszter voltam, ismerek TAROM-alkalmazottakat, akik azt mondták, tudnak erről a súlyos, törvénytelen, felelőtlen kérésről, amelyet Cuc miniszter intézett a TAROM igazgatójához, hogy tartsa a földön a Iaşi-ból, Temesvárról és Kolozsvárról induló járatokat. Akármit mond Cuc, szél fúvatlan nem indul’ – mondta újságírói kérdésre válaszolva Orban.

A kormányalakításra felkért PNL-elnök szerint állítását alátámasztja, hogy a bizalmatlansági indítvány megszavazása után Cuc miniszter menesztette a TAROM légitársaság igazgatóját.

Barna: elfogadhatatlan, hogy egy miniszter kérje a repülőjáratok akadályoztatását

Elfogadhatatlannak nevezte Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, hogy egy miniszter kérje a TAROM légitársaság vezetőségét a repülők közlekedésének megakadályozására, hogy a parlamenti képviselők ne jussanak el időben Bukarestbe, a bizalmatlansági indítványról döntő szavazásra.

Dan Barna USR-elnök pénteken az ügy kapcsán úgy nyilatkozott: a kérdéses napon a parlamenti képviselők végül eljutottak a szavazásra, de ez az eset is azt bizonyítja, hogy a Dăncilă-kormánynak és a PSD-nek távoznia kell Románia éléről, hiszen elfogadhatatlan, hogy egy miniszter kérje a repülőjáratok akadályoztatását.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük