Felhívás!

A speciális nyugdíjak lettek a választási kampány központi témája

A speciális nyugdíjak lettek a választási kampány központi témája Románia

A speciális nyugdíjak váltak a választási kampány fő témájává, miután kedden a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) bejelentette: frakciójának tagjai lemondanak törvényhozói mandátumukról, hogy ne részesüljenek speciális nyugdíjban.

Ezt a lépést azért teszik meg, mert állításuk szerint abban az esetben részesülnek a juttatásban, ha kitöltik a teljes mandátumukat. Dan Barna, az USR elnöke közölte, kedden az USR törvényhozói egyénileg benyújtják lemondásukat, az egészségügyi problémákkal küszködő frakciótagok később teszik meg. Hozzátette: egyhangú döntés született erről a pártban.

Az első hírek a sajtóban már hétfőn kiszivárogtak arról, hogy az USR erre a lépésre készül. Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ezért már hétfőn este egy televíziós műsorban bejelentette, hogy le fog mondani mandátumának utolsó napján, hogy ne részesüljön speciális nyugdíjban.

Ezt követően a pártok között valóságos versenyfutás kezdődött, amelyben minden politikai erő azt próbálta bizonygatni, hogy nem támogatja a sajtó által luxusnyugdíjaknak nevezett öregségi járandóságokat. Florin Roman, a kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezetője kedden reggel bejelentette: összehívta a házbizottságot, hogy tűzzék napirendre a törvényhozók speciális nyugdíjának eltörléséről szóló liberális törvénytervezetet.

Ugyanakkor az USR-nek is van egy hasonló benyújtott tervezete a parlamentben, amelyet azóta sem tűztek napirendre. Az USR a szociáldemokratákat vádolta azzal, hogy “elásták” azt a parlamenti fiókokban.

A liberálisok szerint ugyanakkor a törvényhozói mandátumról való lemondás populista gesztus, ugyanis ezzel a képviselők és a szenátorok nem veszítik el a jogukat arra, hogy megkapják a különnyugdíjat. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is “olcsó populizmusnak” nevezte az USR törvényhozóinak és a PSD elnökének a döntését.

Románia tavaly 9 milliárd lejt fordított a különnyugdíjakra, amelyek többszörösére rúgnak az átlagnyugdíjnak. Ebben a juttatásban nyugalmazott bírók, ügyészek, diplomaták, parlamenti tisztviselők, pilóták, pénzügyőrök, bírósági jegyzők, katonák, belügyi alkalmazottak részesülnek.

Júniusban a parlament a speciális nyugdíjak progresszív megadóztatásáról döntött, de a jogszabályt megtámadta az alkotmánybíróságon az ombudsman. A taláros testület döntése többszöri halasztás után a december 6-i parlamenti választás után várható. Januárban már elfogadott a parlament egy jogszabályt a speciális nyugdíjak eltörléséről, de az elbukott az alkotmányos normakontrollon.

Roman: Ciolacu lemondása csak blöff

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) a házbizottságok összehívását kérte kedd reggel annak érdekében, hogy a parlament plénumában napirendre tűzzék a törvényhozók különnyugdíját eltörlő törvénytervezetet – jelentette be kedden Florin Roman, a liberálisok képviselőházi frakciójának vezetője, azt állítva ugyanakkor, hogy Marcel Ciolacu szociáldemokrata lemondása a parlamenti tisztségről csupán ‘blöff’.

“A PNL nem fogadja el a törvényhozók eme privilégiumát, a különnyugdíjat, mivel a járulékok alapján fizetett nyugdíjak támogatója. A PNL szerint a különnyugdíjak megszüntetésére az egyetlen megoldás a szenátorok és képviselők jogállását szabályozó törvény 11. cikkelyének eltörlése. Ma korán reggel a házbizottságok összehívását szorgalmazó kérést nyújtottunk be. Várjuk, hogy a házbizottságok elküldjék a képviselők és szenátorok jogállásával foglalkozó bizottságnak a PNL törvénytervezetét, amely már júniusban elakadt a képviselőház házbizottságánál, hogy a mai plenáris ülésen meg lehessen vitatni és szavazás alá bocsátani” – nyilatkozta Roman sajtótájékoztatóján.

A liberálisok felkérik a parlamenti pártokat, hogy támogassák a PNL kezdeményezését, és szavazzák meg a tervezetet.

“Ha nem kapjuk meg ezt a támogatást, a PNL vállalja, hogy az új parlamenti ülésszak első napján az új parlamenti többség első dolga lesz a törvényhozóknak különnyugdíjat biztosító törvény eltörlése” – tette hozzá Roman.

A frakcióvezető szerint a törvény értelmében a különnyugdíjat elveszíteni csak három esetben lehet: büntetőjogi ítélet nyomán, a törvényhozó írásban benyújtott kérése nyomán, illetve a jogszabály eltörlése révén.

Ezt figyelembe véve, Marcel Ciolacu lemondása a parlamenti tisztségről csupán “blöff”, mivel “ez nem egyenlő a különnyugdíj elvesztésével” – állítja Roman, aki szerint ugyanígy nem számít ebből a szempontból az sem, hogy Ciolacu 2016-ban, korábbi mandátuma végén szintén benyújtotta lemondását, amit azonban a statútum előírásával ellentétben nem véglegesítettek szavazással a parlament plénumában, csak a házbizottság memorandumában jelenik meg, tehát a lemondás nem érvényes – magyarázta Roman.

A liberális frakcióvezető szerint a kormány azért nem adott ki sürgősségi rendeletet az ügyben, mert fennállt annak a veszélye, hogy a Nép Ügyvédje megtámadja azt az alkotmánybíróságon.

Ciolacu: összehívom a házbizottságot, ha a pénzt a gyermekpénz megduplázására fordítják

Összehívja Marcel Ciolacu képviselőházi elnök a parlament két házának házbizottságát a törvényhozók különnyugdíjának eltörléséről szóló tervezet elfogadása érdekében.

Egy keddi Facebook-bejegyzésben Ciolacu azt írja, “haladéktalanul” összehívja a házbizottságok együttes ülését a különnyugdíjak eltörlése érdekében, “azzal a feltétellel, hogy a pénzt fordítsák a gyermekpénz megduplázására”.

“Ez azonban azt feltételezi, hogy a Nemzeti Liberális Párt és a Mentsétek meg Romániát Szövetség ne lógjon többet, és ne akadályoztassa a szenátus munkáját. Addig is minden, amit tesznek, hazugság és olcsó populizmus” – fogalmazott.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások