Felhívás!

A Román Rendőrség vezetőjét ezentúl nem a kormányfő, hanem a belügyminiszter nevezi ki

A Román Rendőrség vezetőjét ezentúl nem a kormányfő, hanem a belügyminiszter nevezi ki Románia

Döntő házként fogadta el a szenátus kedden a Román Rendőrség megszervezését és működését szabályozó 2002/218-as törvényt módosító tervezetet, amely értelmében az Országos Román Rendőr-főkapitányság (IGPR) vezetőjét a belügyminiszter nevezi ki, és nem a kormányfő.

A tervezetet a szociáldemokrata párti Tit-Liviu Brăiloiu nyújtotta be.

A javaslatot a képviselőház 2019. november 27-én elutasította, de a szenátus kedden döntő házként jóváhagyta 91 támogató és 43 ellenszavazattal.

A törvény jelenleg hatályban lévő formája szerint az Országos Román Rendőr-főkapitányság államtitkári ranggal rendelkező vezetőjét a miniszterelnök nevezi ki a belügyminiszter javaslatára, miután konzultált a Rendőrök Országos Testületével. Az új verzió szerint az Országos Román Rendőr-főkapitányság vezetőjét a belügyminiszter nevezi ki.

A módosított változat azt is előírja, hogy szükségállapot, vagy rendkívüli, a közrendet veszélyeztető helyzet esetén a rendeletekben meghozott intézkedések gyakorlatba ültetését az Országos Román Rendőr-főkapitányság (IGPR) koordinálja.

A módosított változat értelmében a helyi rendőrség (Poliţia locală) szükségállapot idején – vagy teljes egészében, vagy csak bizonyos településeken – az IGPR fennhatósága alá kerül.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.