Felhívás!

2,7 százalékra mérséklődött az inflációs ráta áprlisban

2,7 százalékra mérséklődött az inflációs ráta áprlisban Gazdaság

Áprilisban 2,7 százalékra mérséklődött a román éves inflációs ráta – közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet.

Márciusban 3 százalék volt az éves inflációs ráta, megegyezően a februárival, januárban pedig még 3,6 százalék volt a 12 havi index.

Áprilisban a tavalyi negyedik hónaphoz mérten az élelmiszerek 5,72 százalékkal drágultak, a szolgáltatások 3,06 százalékkal kerültek többe, míg a nem élelmiszerek fogyasztói ára 0,53 százalékkal emelkedett.

Márciushoz képest az infláció 0,26 százalék volt. Tavaly év végéhez képest a fogyasztói árak 1,42 százalékkal emelkedtek.

A Román Nemzeti Bank (BNR) 0,1 százalékponttal, 3 százalékra csökkentette februárban az idei inflációs előrejelzését. A jegybank várakozásai szerint 2021-ben 3,2 százalékos fogyasztói árindex várható. Tavaly decemberben 4 százalék volt az éves inflációs ráta, ami meghaladta a jegybank által célul kitűzött 1,5-3,5 százalékos célsávot. A BNR tavaly év végi várakozása szerint a fogyasztói árindex ismét csökkenni fog, és visszakerül a célsávba, amit a statisztikai intézet adatai megerősítenek.

A jegybank március 20-án 50 bázisponttal, 2 százalékra mérsékelte az irányadó kamatot a koronavírus-járvány okozta gazdasági válsághelyzet következményeinek enyhítése érdekében.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.