Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A rendelkezésre álló források 67 százalékát hívta le Románia az előző unió költségvetési ciklusban

A rendelkezésre álló források 67 százalékát hívta le Románia az előző unió költségvetési ciklusban Románia

Románia abszorpciós rátája a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban 67 százalékos volt, és ezek a források 2023 decemberéig még lehívhatók – közölte szerdán a kormányszóvivő.

A Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján Dan Cărbunaru elmondta, Romániának 24 milliárd eurót sikerült lehívnia az uniós alapokból az előző költségvetési ciklusban, 4 milliárd eurót az idei évben, és hamarosan újabb 1,4 milliárd euró lehívására lesz lehetőség.

A szóvivő tájékoztatása szerint a növekvő munkaerő- és nyersanyagárak lelassították egyes beruházások megvalósításának ütemét, de a kormány különböző jogszabályok elfogadásával intézkedett a felgyorsításukról. Szerinte senki sem számolt azzal, hogy az ukrajnai háborúnak ilyen szerteágazó következményei lesznek, amelyekhez hozzáadódott az energiaválság, az áram és a földgáz drágulása. “A kormány elmúlt hónapokban hozott intézkedései azonban már kezdik éreztetni hatásukat” – jelentette ki Dan Cărbunaru.

A sajtótájékoztatón Adrian Câciu pénzügyminiszter az országos helyreállítási terv már megvalósított beruházásainak finanszírozásához szükséges források lehívását sürgette. Közlése szerint egyeztetett már a többi illetékes miniszterrel is a kifizetési kérelmek benyújtásáról. 

(forrás: Agerpres, fotó: pexels.com)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük