Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A minimálbér németországi mintára történő sürgős megemelését kéri az Alfa Kartell

A minimálbér németországi mintára történő sürgős megemelését kéri az Alfa Kartell Románia

A romániai országos bruttó minimálbér németországi mintára történő megemelését kéri a hatóságoktól az Alfa Kartell.

Szerdai közleményében a szakszervezeti szövetség emlékeztetett arra, hogy kedden az Európai Unió Tanácsa elfogadta az uniós minimálbérről és a kollektív tárgyalásokról szóló jogszabályt, Romániának pedig lépéseket kell tennie az irányelv átültetésére előírt kétéves határidő betartásáért.

Az Alfa Kartell emlékeztetett arra is, hogy az Európai Szakszervezetek Szövetsége felszólította a tagállamokat a német példa követésére, miután a berlini szövetségi kormány október elsején 15 százalékkal, az óránkénti 10,45 euróról 12 euróra növelte a minimálbért.

A szakszervezeti szövetség szerint az új uniós direktíva értelmében a tagállamoknak ellenőrizniük kell a törvényes minimálbérek megfelelőségét, figyelembe véve a vásárlóerőt és a megélhetési költségeket. “Romániában a minimálbér a megélhetési költségeknek csak a felét fedezi, az összegének gyors és tartós emelésére van szükség a megfelelő bérszint biztosításához” – olvasható a közleményükben.

Az Alfa Kartell szerint az új uniós irányelv egyik célja a bérmegállapításra irányuló kollektív tárgyalások hatókörébe tartozó munkavállalók számának növelése. E cél elérésére az országoknak elő kell segíteniük, hogy a szociális partnerek részt tudjanak venni a kollektív tárgyalásokban. Ha a kollektív tárgyalások általi lefedettség nem éri el a 80 százalékos küszöbértéket, a tagállamoknak cselekvési tervet kell kidolgozniuk a kollektív tárgyalások előmozdítására.

“Emlékeztetünk arra, hogy Romániában a kollektív tárgyalások általi lefedettség nagyon alacsony, a munkavállalók mindössze 20 százalékára vonatkoznak kollektív munkaszerződés előírásai. Sürgősen szükség van a szociális párbeszédről szóló 2011/62-es törvény módosítására a kollektív tárgyalások minden szinten történő beindításáért, mivel ez egyben az országos helyreállítási terv egyik mérföldköve is, amelynek a megvalósítási határideje az év vége” – közölte a szakszervezeti szövetség.

Az Alfa Kartell korábban levélben kérte az államfőt, hogy kezdeményezzen uniós szintű intézkedéseket a megélhetési válság kezelésére: béremeléseket az emelkedő megélhetési költségek fedezésére, a munkavállalók méltányos részesedésének biztosítását a termelékenységnövekedésből, illetve a kollektív tárgyalások előmozdítását. 

(forrás: Agerpres, fotó: Gecse Noémi)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük