Felhívás!

A PSD már csütörtökön benyújthatja a bizalmatlansági indítványt

A PSD már csütörtökön benyújthatja a bizalmatlansági indítványt Románia

Megtörténhet, hogy már csütörtökön benyújtják a bizalmatlansági indítványt – közölte kedden Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke.

Ciolacu azt mondta, amennyiben szerdán felelősségvállalással elfogadtatja a kormány a kétfordulós polgármester-választás törvényét, akkor “feltételezi”, hogy már csütörtökön benyújtják a bizalmatlansági indítványt, amelyet már előkészítettek.

Szerdán rendkívüli ülést tart a parlament, mert a kormány felelősséget készül vállalni a kétfordulós polgármester-választások rendszerét bevezető törvényért.

Az alkotmány értelmében a kormány felelősséget vállalhat a képviselőház és a szenátus együttes plénuma előtt egy programért, egy általános politikai nyilatkozatért vagy egy törvénytervezetért. Ha a felelősségvállalás után 3 napon belül benyújtott bizalmatlansági indítványt megszavazzák, a kormány elbukik. Ha a kormány hatalmon marad, a felelősségvállalással elfogadott törvénytervezet elfogadottnak minősül.

Orban: a PNL törvényhozói nem fognak a bizalmatlansági indítványra szavazni

Semmiféle bizalmatlansági indítványt nem fognak megszavazni a Nemzeti Liberális Párt (PNL) törvényhozói – jelentette ki kedden Ludovic Orban kormányfő.

A miniszterelnököt arról kérdezték, hogy a PNL parlamenti képviselői és szenátorai hajlandók lennének-e megszavazni a bizalmatlansági indítványt annak érdekében, hogy ezzel egy lépéssel közelebb kerüljenek az előre hozott választások megszervezéséhez. Orban azt felelte: “Nem. Kétlem, hogy a PSD apraja-nagyja meg fogja szavazni ezt az indítványt. Ha ez a bizalmatlansági indítvány átmegy, gyakorlatilag elkezdődik az előre hozott választásokhoz vezető folyamat. A PNL semmiféle kormánybeiktatást nem fog megszavazni, valószínűleg az USR sem, és más alakulat sem, amelyek az előre hozott választásokat tartják a jó megoldásnak. Ebben az esetben előre hozott választásokra fog sor kerülni, és kétlem, hogy ennek olyan nagyon örülnének a PSD törvényhozói, mert több mint ötven százalékuk kimaradna a parlamentből” – nyilatkozta Orban.

A kormány keddi ülésén elfogadták a kétfordulós választásról szóló tervezet végső formáját

A kabinet elfogadja a polgármesterek kétfordulós választásáról szóló törvénytervezet végső formáját, amelyért szerdán vállal felelősséget a kormány a parlamentben – közölte Ludovic Orban miniszterelnök a keddi kormányülés elején.

Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy összesen több mint negyven módosító indítványt kaptak a képviselőktől, és javasolni fogja a kormánynak, hogy fogadjanak el néhány olyat, amely “többletet hoz a törvényes kerethez”.

“Bármely javaslatot, amely a demokrácia elmélyítését szolgálja, figyelembe kell venni. A többi javaslatot elutasítjuk. A kormány napirendjén van a kérdés, eldöntjük, hogy mely módosító javaslatokat fogadjuk el, és melyek azok, amelyeket elutasítunk” – mondta Ludovic Orban.

A miniszterelnöki kancellária vezetője, Ionel Dancă kedd este úgy nyilatkozott, a tervezethez benyújtott több módosító javaslatot is elfogadott a kabinet. Így az ideiglenes tartózkodási engedéllyel (flotant) rendelkezők esetében az eredetileg tervezett 90 nap helyett 60 napban szabták meg azt a minimális időszakot, amelynek el kell telnie az engedély kibocsátása és a választások napja között ahhoz, hogy az illető leadhassa voksát új tartózkodási helyén.

Dancă szerint elfogadta a kormány a több civil szervezet által szorgalmazott és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által előterjesztett módosító javaslatot is, amely szerint a jelölések benyújtásakor az adott település választói névjegyzékében szereplő választópolgárok legalább 0,5 százalékának a támogató aláírására lesz szükség az eddigi 1 százalék helyett.

A miniszterelnöki kancellária vezetője hozzátette, egy másik elfogadott módosító javaslat megkönnyítené a független megfigyelők akkreditálását a választásokra.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.