Felhívás!

A Pro Románia alelnöke kifogásolja az MPP románvizsgákkal kapcsolatos javaslatát

A Pro Románia alelnöke kifogásolja az MPP románvizsgákkal kapcsolatos javaslatát Románia

Kifogásolja a Pro Románia párt első alelnöke, Daniel Constantin, hogy semmiféle reakció nem érkezett az illetékes román hatóságok részéről a Magyar Polgári Párt (MPP) kilátásba helyezett törvénymódosító javaslatára, amelynek értelmében a nemzeti kisebbségekhez tartozó tanulóknak nem lenne kötelező érettségizniük román nyelvből, és ugyanez lenne érvényes a hatodik, illetve a nyolcadik osztályt végzők tudásfelmérő vizsgáira is.

Hétfői, marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Constantin azt mondta, csodálkozik, hogy az oktatási minisztérium és a kormány eddig szó nélkül hagyta az MPP kezdeményezését. “Elítélendő, hogy a román hatóságok semmiféleképpen nem reagáltak egy ilyen követelésre” – fogalmazott.

A Pro Románia párt első alelnöke rámutatott, a nemzeti kisebbségek jogait tiszteletben kell tartani, ugyanakkor azonban az ezekhez tartozóknak is “ismerniük kell a román nyelvet, és át kell menniük egy teszten, amelyet minden román állampolgárnak el kell végeznie, megkülönböztetés nélkül”.

“Sok szó esett az etnikai alapú szegregációról. Ha nem akarjuk, hogy ez bekövetkezzen, mindannyiunknak azonos jogaink kell hogy legyenek. Nem hinném, hogy egy románvizsgához rendkívüli erőfeszítésre lenne szükség” – hangoztatta.

A Magyar Polgári Párt vezetősége múlt héten jelentette be, hogy az alakulatnak az RMDSZ listáin megválasztott két képviselője a tanügyi törvényt módosító tervezetet fog benyújtani a parlamentbe. A párt szerint a nem román anyanyelvű diákokat diszkriminálják jelenleg a kötelező vizsgákon, mivel nekik eggyel több tantárgyból kell vizsgázniuk, mint román társaiknak, ezért javasolják a románvizsga kötelezettségének eltörlését esetükben a hatodik osztályt záró és a nyolcadikos felmérőn, valamint az érettségin.

Eugen Tomac: Dragnea, Orbán Viktor és Kelemen Hunor közötti háttéralku eredménye a tervezet

“Jogalkotási szörnyűségnek” nevezte a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, Eugen Tomac a Magyar Polgári Párt (MPP) kilátásba helyezett törvénymódosító javaslatát, miszerint a nemzeti kisebbségekhez tartozó tanulóknak nem lenne kötelező érettségizniük román nyelvből, és ugyanez lenne érvényes a hatodik, illetve a nyolcadik osztályt végzők tudásfelmérő vizsgáira is.

Hétfői Facebook-bejegyzésében Tomac azt írja, egy ilyen intézkedés csak fokozná az etnikai feszültségeket.

“Nagyon fontos, hogy minden román állampolgár, nemzetiségtől függetlenül, ismerje a román nyelvet. A magyar nemzetiségű fiatalok csak veszítenének azzal, ha ezt a tervezetet végül gyakorlatba ültetnék: egyrészt korlátozódnak a lehetőségeik, ha nem ismerik az ország hivatalos nyelvét, és így az RMDSZ által 1989 óta kialakított szűk kis világ foglyai maradnak, másrészt mindez egy mesterséges etnikai szegregáció képzetét keltené, hiszen jelen esetben nem bevándorlókról beszélünk, hanem Romániában született és élő emberekről” – fogalmaz a PMP-elnök.

Szerinte a tervezet Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök, a Kelemen Hunor vezette RMDSZ és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közötti háttéralku eredménye lehet. “Egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy a parlamenti többség megőrzése érdekében “Daddy” (Dragnea – szerk. megj.) engedjen az RMDSZ zsarolásának” – írja még.

Tomac úgy véli, a készülő törvénytervezet egyúttal arra is alkalmas, hogy felmérje, mennyire hazafiak az ország vezetői, és mennyire éber a társadalom egy esetleges, az etnikai alapú autonómiát célzó alkotmánymódosítás előtt.

“Traian Băsescu elnök már sokszor elmondta a magyaroknak: akkora autonómiája lehet Kézdivásárhelynek, mint Caracalnak” – áll még a bejegyzésben.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.