Felhívás!

A Pro Románia a helyhatósági választásokkal egyidőben szeretne előrehozott választásokat

A Pro Románia a helyhatósági választásokkal egyidőben szeretne előrehozott választásokat Románia

A helyhatósági választásokkal egy időben, vagy egy héttel később szeretnének előre hozott választásokat, jelentette ki csütörtökön Victor Ponta, a Pro Románia párt elnöke.

“Egy új, kicsi, balközép párt vagyunk, amelynek azonban nagy célkitűzései vannak: mi akarjuk képviselni és védeni a baloldali választók érdekeit, akiket a Szocálidemokrata Párt (PSD) vezetősége sajnos elárult” – mondta Ponta a parlamentben a Ludovic Orban kijelölt kormányfővel, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökével való találkozója után.

Rámutatott, elsősorban azt kérték a PNL-től, hogy a leendő kormány mutassa be a 2020-as évi költségvetés-tervezetet.

A második dolog az előre hozott választások kérdése volt, amelyről Ponta kifejtette, hogy támogatják ezt, de “azokat a helyhatósági választásokkal egyidőben, vagy egy héttel később kellene megszervezni, hogy végig lehessen járni a parlamenti eljárást is”.

Hozzátette, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői vagy nem tudják, miről beszélnek, vagy be akarják csapni az embereket, amikor azt állítják, hogy januárban vagy februárban meg lehet szervezni az előre hozott parlamenti választásokat.

“Nem lehet megszervezni, mert vannak bizonyos alkotmányos eljárások, de meg lehet szervezni jövőre a helyhatóságiakkal egy időben, vagy egy hét különbséggel, és ez jó is lenne Romániának, nem kellene egész évben fenntartanunk a válságot. Májusban tudnunk kellene már, hogy ki van többségben, ki vezeti Romániát az elkövetkező négy évben, ki lesz ellenzékben, mivel most minden zavaros” – szögezte le a Pro Románia elnöke.

Orban gyűjtsön aláírásokat, ugyanúgy, mint a bizalmatlansági indítványnál

Victor Ponta szerint Ludovic Orban kinevezett miniszterelnöknek támogató aláírásokat kellene gyűjtenie kormánya számára, ugyanúgy, ahogy azt a bizalmatlansági indítvány esetében is tette.

Ponta közölte: a megbeszélésekből azt a következtetést vonta le, hogy a liberálisok egypárti kormányt akarnak, amelyet parlamenti többség támogat majd, ehhez pedig elsősorban a jobboldali pártoknak kell megállapodásra jutniuk. “Azt hiszem, öt jobboldali párt van (…), elsősorban nekik ötüknek kell megállapodniuk. Én azt mondtam: Orban úr, miért nem jár el úgy, ahogy a bizalmatlansági indítvány esetében tette? Indítson el egy aláírási listát, a törvényhozók írják alá, ugyanúgy, ahogy az indítvánnyal is tették, és a végén számolja össze, hány aláírása van az új kormány támogatására. És ha még szüksége van a Pro Románia aláírásaira is, akkor beszéljünk” – idézte fel Ponta a kijelölt miniszterelnökkel folytatott beszélgetést.

Azt is kifejtette, hogy az általa vezetett párt parlamenti képviselői csak azt fogják megszavazni, amit jónak találnak.

Ponta leszögezte, hogy nem kért egyetlen tárcát sem a kijelölt kormányfőtől, és Orban sem ajánlott fel neki egyetlen minisztériumot sem. “Ha tárcákra vágytam volna, akkor elfogadtam volna Dăncilă asszonnytól, aki augusztusban hármat is felajánlott nekem. Szeptemberben már négyet akart adni, és a bizalmatlansági indítvány előtt már hatot. Mi nem ezt akarjuk, hanem egy projektet” – mondta a Pro Románia vezetője.

Orban: úgy tűnt, megegyeztünk abban, hogy stabilitást biztosító kormányra van szükség

Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök bízik benne, hogy a parlamenti pártok képviselőivel a napokban zajló tárgyalások végére kormányának sikerül megszereznie a Pro Románia párt törvényhozóinak támogatását.

“Nekem úgy tűnt, megegyeztünk abban, hogy Romániának stabilitást biztosító kormányra van szüksége, amelyik kidolgozza a 2020-as állami költségvetés törvényét, és megoldja az ország jelenlegi nagy problémáit” – mondta az egyeztetést követően Orban, hozzátéve, bízik benne, hogy a tárgyalások végére sikerül megszerezniük a Pro Románia támogatását.

A PNL elnöke hozzátette, mindkét alakulat egyetért abban, hogy csökkenteni kell a pártoknak járó állami támogatást, és ezt szem előtt tartják a jövő évi költségvetés kidolgozásakor. Mint kifejtette, a PNL nyitott az előre hozott választások lehetőségére is.

“Ezzel kapcsolatban azt mondtam, ez esetben politikai megállapodásra lenne szükség a többséget alkotó parlamenti pártok között, ami garancia lenne arra, hogy nem taszítjuk válságba az országot anélkül, hogy biztosak lennénk a két egymást követő kormány beiktatásának elutasításában, ami alkotmányos előfeltétele az előre hozott választásoknak” – fogalmazott.

Hozzátette, a Pro Románia nem követelt miniszteri tisztséget, és ő sem ajánlotta fel a lehetőséget, de ötleteket, javaslatokat szívesen fogadnak mindazoktól, akik támogatnák a kormányt a parlamentben.

A PNL elnöke szerint más témák kapcsán is közeledett a két párt álláspontja, és a következő napokban újabb egyeztetésre ülnek össze. “Annak alapján, ahogyan a tárgyalás zajlott, én optimista vagyok” – nyomatékosította Ludovic Orban.

Ludovic Orban úgy nyilatkozott, tiszteletben fogja tartani a miniszterjelöltek listájának, illetve a kormányprogram bemutatásának határidejére vonatkozó alkotmányos határidőt.

A kinevezett miniszterelnök szerint a PNL képes lesz biztosítani a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséget, és be fogja tartani az alkotmány által előírt határidőt. “A tárgyalások második fordulója után bemutatjuk a parlamentnek a miniszterek listáját és a kormányprogramot, a többi már nem tőlünk függ” – fogalmazott Orban, hozzátéve, hogy szeretné, ha mielőbb sor kerülne a miniszterjelöltek szakbizottsági meghallgatására, majd a parlamenti szavazásra, de ez a törvényhozó testülettől függ.

A PNL elnöke szerint minden egyes nap késlekedéssel “egy illegitim kormányt tartanak a Victoria-palotában”.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.