Felhívás!

A PNL törvényhozói nem fognak szavazni a Cioloş-kormány beiktatásáról döntő szavazáskor

A PNL törvényhozói nem fognak szavazni a Cioloş-kormány beiktatásáról döntő szavazáskor Románia

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői és szenátorai jelen lesznek a Cioloş-kormány beiktatásáról döntő szerdai szavazáskor, de nem fognak szavazni – tolmácsolta a PNL végrehajtó bizottságának döntését Dan Vîlceanu, a párt főtitkára.

Vîlceanu a Digi 24-nek nyilatkozta ezt hétfő este. Azt is elmondta: a szakbizottsági szavazásokon tartózkodni fognak, mert nem akarnak az USR miniszterjelöltjei ellen szavazni, miközben reményeik szerint a jövőben még együtt fognak kormányozni az USR-vel.

A liberális párti politikus kifejtette: nem lehet elvárni a liberálisoktól, hogy lemondjanak frissen megválasztott elnökükről, és miután a Dacian Cioloş által javasolt kabinetet leszavazza a parlament, a PNL Florin Cîţu pártelnököt fogja javasolni Klaus Iohannis államfőnek a miniszterelnöki tisztségre.

“Számítunk az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek támogatására, együtt össze fogunk gyűjteni 180 szavazatot. Ahhoz, hogy kormányt alakíthassunk, még szükségünk van 54 szavazatra. (…) Egyezkedni fogunk a törvényhozókkal” – mondta a PNL főtitkára.

Vîlceanu ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség képviselői és szenátorai is meg fogják szavazni a Cîţu-kormányt.

Cîţu: tisztességet és szakmaiságot kértem kollégáimtól

A Nemzeti Liberális Párt elnöke azt kérte alakulatának törvényhozóitól, hogy tanúsítsanak “tisztességet és szakmaiságot” a Cioloş-kabinet miniszterjelöltjeinek meghallgatása során – erről a PNL parlamenti frakciójának tagjaival folytatott megbeszélést követően nyilatkozott Florin Cîţu.

Az ügyvivő kormányfő ugyanakkor megerősítette, hogy a párt vezető testületének hétfő esti döntése értelmében a liberális törvényhozók jelen lesznek a Cioloş-kormány beiktatásáról döntő szerdai szavazáson, de nem fognak voksolni.

Megkérdezték tőle az újságírók, hogy a szavazástól való tartózkodás maga után vonhatja-e az USR-vel való “kibékülést”. Válaszában az ügyvivő kormányfő rámutatott, alakulata érettségről és nyitottságról tesz tanúbizonyságot azzal, hogy nem szavaz a Cioloş-kabinet ellen. “Megmutatjuk, hogy túl akarunk már lépni ezen. Ami történt, megtörtént, most oldjuk meg a problémát” – fogalmazott.

Cîţu ugyanakkor kizárta annak lehetőségét, hogy a PNL ne őt javasolja miniszterelnök-jelöltnek.

Azt is elmondta, hogy ha az USR is a nyitottság jeleit mutatja, kezdeményezni fogja a PNL vezetősége által hozott azon határozat visszavonását, miszerint nem alakítanak többséget ezzel a párttal.

Nicolae Ciucă védelmi miniszterre hivatkozva Florin Cîţu azt állította, a Cioloş által a parlament elé terjesztett kormányprogram szerint Románia nem teljesítené a 2 százalékos GDP-arányos védelmi ráfordítást érintő vállalását, ugyanis a bruttó hazai termék kevesebb mint 2 százalékát fordítaná védelmi kiadásokra.

A parlamenti szakbizottságok kedden hallgatják meg a Dacian Cioloş kijelölt kormányfő által javasolt miniszterjelölteket.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.