FRISSÍTVE: A pártok többsége támogatja a különnyugdíjak eltörléséről szóló tervezetet

FRISSÍTVE: A pártok többsége támogatja a különnyugdíjak eltörléséről szóló tervezetet Románia

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatni fogja a végső szavazáson a különnyugdíjak eltörléséről szóló törvénytervezetet, a szociáldemokraták által benyújtott módosító javaslatokat azonban nem, jelentette be Ioan Cupşa liberális képviselő hétfőn.

“A tervezet kezdeményezőjeként a PNL holnap támogatni fogja a különnyugdíjak eltörlését, azonban az Adrian Solomon, a munkaügyi bizottság szociáldemokrata elnöke által benyújtott módosító javaslatokat nem, mivel azoknak nincs értelmük. A PNL azt szeretné, hogy a hozzájárulás elve minden esetben érvényes legyen a nyugdíj kiszámításakor, kivéve a katonai nyugdíjakat” – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Cupşa.

A liberális képviselő elmondta, az Adrian Solomon által javasolt módosítások a rendkívüli eredményeket elért sportolókra, tudósokra és művészekre vonatkoznak, és szerinte ezzel a PSD gúnyt űz a törvényből.

Ami az igazságszolgáltatás tiltakozó akcióit illeti, Cupşa kifejtette, hogy a bírák, ügyészek és törvényszéki jegyzők a törvény előírásai értelmében nem léphetnek sztrájkba, tiltja a szociális párbeszéd törvénye.

A képviselőház plénuma kedden, rendkívüli ülésen szavaz a különnyugdíjak eltörléséről szóló törvénytervezetről.

USR: A különnyugdíjakat meg kell szüntetni

Románia nem tolerálhatja tovább a “kétsebességes nyugdíjrendszert” – véli a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), amely kedden ismét hangot adott ama meggyőződésének, miszerint a különnyugdíjakat fel kell számolni, a katonák, bírák és ügyészek speciális juttatásának pedig felső határt kell szabni.

Facebook-bejegyzésében az USR emlékeztet, hogy a parlament kedden rendkívüli ülésszakot tart a különnyugdíjak eltörléséről szóló tervezet elfogadása érdekében, de – vélik – a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt közötti viták miatt korántsem biztos, hogy a kezdeményezés átmegy a parlamenten. “Az USR az egyetlen parlamenti párt, amelyik tényleg e kiváltságok megszüntetését szeretné. A többi párt mind megszavazta korábban a különnyugdíjak bevezetését. Az USR álláspontja szerint a különnyugdíjakat meg kell szüntetni, a katonák, a bírák és ügyészek speciális nyugdíjának összegét pedig korlátozni kell, ezek ugyanis mind olyan indokolatlan kiváltságok, amelyek mélyítik a társadalmi méltánytalanságot Romániában” – áll a bejegyzésben.

Az USR szerint a különnyugdíjak évi több mint kétmilliárd eurós terhet rónak az állami költségvetésre.

“Romániának nem szabad többé tolerálnia a kétsebességes nyugdíjrendszert” – nyomatékosítja az alakulat.

ALDE: vissza kellene küldeni a szakbizottságoknak a tervezetet

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) szerint a képviselőház keddi ülésén a különnyugdíjak felszámolására vonatkozó törvénytervezetet vissza kellene küldeni a a szakbizottságokhoz, hogy azok az érintett szakmai ágazatok képviselőivel közösen vegyék újból fontolóra.

A párt a közösségi oldalon fejti ki véleményét, miszerint populista módon nyúltak a különnyugdíjak témájához, és ennek máris káros következményei vannak, például az igazságszolgáltatásban elkezdődött tiltakozások. A törvényszéki jegyzők és kisegítő személyzet szemszögéből egyenlőtlen helyzet állt elő, a bírók esetében pedig olyan rendszert kell kidolgozni, amely a feladatukhoz szükséges kényelmet és teljes függetlenséget biztosítja számukra – érvel az ALDE.

A párt úgy véli, egy ilyen tervezet esetében minden párt frakciójának megfontolt tárgyalásokat kell folytatnia a szakbizottságokkal.

“Nem normális, hogy oda jussunk a választások előtt, hogy populista döntéseket hozunk, amelyek semmiképpen nem javítanak a költségvetési gondokon, viszont több szakmai kategóriát negatívan érintenek” – vélekedik az ALDE.

A PSD-frakció megszavazza a különnyugdíjak eltörlését

A Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselői a különnyugdíjak eltörlésére fognak szavazni, és ellenezni fogják, hogy a tervezetet visszaküldjék a szakbizottsághoz – jelentette ki kedden Marcel Ciolacu, a PSD ügyvivő elnöke, miután külön megbeszélést tartott a párt frakciója.

A tervezet esetleges alkotmányellenességéről Ciolacu úgy nyilatkozott: annak kell felvállalnia ennek felelősségét, aki benyújtotta a jogszabály tervezetét. A Nemzeti Liberális Párt és a Mentsétek meg Romániát Szövetség két hónapon keresztül propagandacélokra használta fel a különnyugdíjak eltörlésének javaslatát – jelentette ki a PSD ideiglenes elnöke, hozzátéve, pártja most készen áll a tervezet parlamenti támogatására.

“Ha a törvénytervezet alkotmányellenesnek bizonyul, azt jelenti, hogy a PNL propagandacélokra használt egy olyan tervezetet, amelyről nagyon jól tudta, hogy semmi hatása nem lesz” – vélekedett Ciolacu.

Az RMDSZ a vita elhalasztását kérte, szerintük hibás a bizottsági jelentés

Az RMDSZ a különnyugdíjakról szóló vita elhalasztását kéri – közölte a parlament plénumában Korodi Attila. Az RMDSZ frakcióvezetője szerint hibás a bizottsági jelentés. A kérést elutasították.

A frakcióvezető szerint az a gond, hogy az RMDSZ javaslatát, hogy minden különnyugdíjat töröljenek el vagy adózzanak meg, nem vették figyelembe, és ennek nyoma sincs a jelentésben.

Adrian Solomon, a munkaügyi bizottság elnöke szerint az eltörlésre vonatkozó javaslatot nem vették figyelembe, mert nem tartották fenn a bizottságban, az adózással kapcsolatos javaslatot pedig azért ejtették, mert egy hasonló javaslatot tárgyaltak a költségvetési bizottságban.

A PMP támogatja az összes kölönnyugdíj eltörlését

A Népi Mozgalom Párt (PMP) támogatja az összes kölönnyugdíj eltörlését és azt tartaná helyénvalónak, hogy minden esetben a hozzájárulás elve érvényesüljön – hangoztatta kedden a különnyugdíjakról szóló képviselőházi vitában Marisu Paşcan, a PMP frakcióvezetője.

“Úgy véljük, hogy a hozzájárulás elvének elsődlegesnek és szuverénnek kell lennie. Ezen felül úgy gondoljuk, hogy azoknak kellene különnyugdíjat kapniuk, akik valóban kockáztatják életüket: a hadsereg tagjainak, akik különböző nemzetközi missziókban vesznek részt. Emellett honorálnunk kell (…) a háborús rokkantakat, a háborús veteránokat, a veteránok özvegyeit és így tovább, azokat a kategóriákat, amelyek valóban szenvedtek ezért az országért” – mondta Paşcan.

Hozzátette: minden állampolgárnak joga van nyugdíjhoz, ám mindenkinek ugyanazon elv szerint kell részesednie.

Meglátása szerint “a jogszabályok bozótjából” az egyszerű ember “nem ért semmit”, csak azt akarja, hogy igazságot szolgáltassanak, és mindenki egyenlő elbánásban részesüljön: nyugdíját a hozzájárulás elve alapján számítsák ki.

Paşcan azt mondta: a PMP megszavazza ezt az “abszolút tökéletlen” törvényt, amely a helyes irányban tett “első lépésként” értelmezhető.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások