Felhívás!

Johannis szerint helyes, hogy a megyei tanácselnököt a tanácsosok köréből válasszák meg

Johannis szerint helyes, hogy a megyei tanácselnököt a tanácsosok köréből válasszák meg Románia

Klaus Johannis államelnök szerint teljesen korrekt, hogy a kormány sürgősségi rendeletet akar kiadni annak érdekében, hogy a megyei tanácselnököket a tanácsosok soraiból lehessen megválasztani.

“Ez így nagyon korrekt; tavaly nyárig a törvényben az állt, hogy így kell megválasztani a megyei tanácselnököket. Akkor azonban a PSD-kormány sürgősségi rendelettel megváltoztatta ezt a szabályt, és most a kormány csak visszatér az előző törvényhez. Személy szerint úgy gondolom, hogy így a leghelyesebb, a megyei tanácselnököt, aki nem a közösséget képviseli, hanem a megye dolgait igazgatja, a tanácsosok közül kell megválasztani” – jelentette ki Iohannis hétfőn a Cotroceni-palotában.

Azt illetően, hogy a sürgősségi kormányrendeletet hétfőn bocsátották közvita alá és kedden fogják elfogadni, az államelnök azt mondta, hogy a kormány nagyon helyesen jár el.

A fejlesztési és közigazgatási minisztérium hétfőn közzétette honlapján a sürgősségi rendelet tervezetét, amely előírja, hogy a megyei tanácselnököket és alelnököket a megyei tanácsosok választják meg.

Az USR nem ért egyet

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem ért egyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kezdeményezésével, amely úgy módosítaná a helyhatósági választásokat, hogy a megyei tanácselnököket a tanács tagjai válasszák meg, nem pedig az állampolgárok szavazás által, jelentette ki Vlad Alexandrescu, az alakulat szenátora, és leszögezte, módosító javaslatot nyújtanak be a jogszabálytervezet ellen, amelyért a kormány szerdán felelősséget fog vállalni a parlament előtt.

A PNL kezdeményezése szembemegy a demokrácia elveivel, mivel megteremti a lehetőséget, hogy a helyhatósági választásokon 20%-ot elért párt adja a megyei tanácselnököt. Ez a kezdeményezés ugyanakkor kivonja a játékból az állampolgárt és voksát, és a megyei tanácselnök megszűnik a közösség megválasztott képviselőjének lenni, írja az USR szenátora a hétfőn kiadott közleményben.

Az USR szerint a megyei tanács elnökét a polgároknak kell megválasztaniuk kétfordulós választás során.

“Ezzel az intézkedéssel a PNL segédkezet nyújt a PSD-nek, amely így meg tudja tartani tisztségében egyes megyei kiskirályait a tanácsosokkal folytatott tárgyalások nyomán, még akkor is, ha a párt kis számú szavazatot kapott” – mutat még rá az USR közleménye, gyanúsnak tartva ugyanakkor azt, hogy a PNL egyrészt felelősséget akar vállalni a helyhatósági választások módosítására, másrészt pedig sürgősségi rendelettel akarja bevezetni, hogy a megyei tanácsosok válasszák meg a tanácselnököt.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.