Felhívás!

FRISSÍTVE: A PNL nem fog miniszterelnök-jelöltet nevesíteni a hétfői egyeztetésen

FRISSÍTVE: A PNL nem fog miniszterelnök-jelöltet nevesíteni a hétfői egyeztetésen Románia

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos végrehajtó bizottságának (BEx) döntése értelmében az alakulat Florin Cîţu ügyvivő kormányfőt, pártelnököt javasolja a miniszterelnöki tisztségre a Klaus Iohannis államfő által kezdeményezett hétfői egyeztetésen – jelentette be pénteken Facebook-oldalán Bogdan Gheorghiu ügyvivő kulturális miniszter, a BEx tagja. FRISSÍTÉS: A PNL mégsem nevesít jelöltet.

A politikus közlése szerint a PNL vezetőtestülete egyöntetű szavazással döntött Florin Cîţu miniszterelnöki jelöléséről.

A BEx határozata szerint a pártelnök mellett Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode és Iulian Dumitrescu képviseli majd az PNL-t a Cotroceni-palotában tartandó egyeztetésen.

Klaus Iohannis hétfőre konzultációra hívta a parlamenti pártok képviselőit, hogy a kormányválság feloldásáról és a miniszterelnök-jelöltről egyeztessenek. Az államfő a PNL küldöttségét fogadja elsőként, 12 órától.

Dancă: a PNL országos tanácsának titkos szavazással kell kiválasztania a miniszterelnök-jelöltet

Ionel Dancă liberális párti képviselő egy pénteki Facebook-bejegyzésben úgy vélekedett, hogy a PNL miniszterelnök-jelöltjét a párt országos tanácsának kellene szavazás útján megválasztania. A politikus szerint a jelenlegi vezetés “hirtelen felindulásból” a párt szabályzatát sértő döntéseket hoz.

A képviselő arra reagált, hogy csütörtök este a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottsága (BEx) egyöntetűen eldöntötte: Florin Cîţu ügyvivő kormányfőt, pártelnököt javasolják a miniszterelnöki tisztségre a Klaus Iohannis államfő által kezdeményezett hétfői egyeztetésen.

Dancă szerint Ludovic Orban leváltása után a PNL új vezetősége semmilyen terve nincs a jelenlegi súlyos politikai válságra, mi több, hirtelen felindulásból hoz a párt szabályzatával ellentétesek döntéseket.

“A Nemzeti Liberális Párt a teljes összeomlás szélén áll’ – állítja Dancă, aki szerint pártkollégáinak egy része ‘vagy nem tudja elolvasni a szabályzatot, vagy semmiféle tisztelet nincs benne a szabályzat és a törvények iránt, ahogy azt a legutóbbi PNL-kongresszuson is kinyilvánították”.

A PNL szabályzata szerint a kormányfőjelöltet a párt végrehajtó bizottsága (BEx) javasolja, majd az országos politikai büró terjeszti az országos tanács elé, amely titkos szavazással dönt róla.

A PNL országos tanácsának a kormányfőjelöltre vonatkozó utolsó döntése értelmében Ludovic Orban volt a jelölt, és ez azóta nem változott – figyelmeztetett a törvényhozó.

FRISSÍTÉS: A PNL mégsem javasol miniszterelnök-jelöltet

A Nemzeti Liberális Párt bejelentette pénteken, hogy nem fog miniszterelnök-jelöltet nevesíteni a hétfői, cotroceni-i tárgyaláson, ha nem körvonalazódik egy parlamenti többség.

“Tekintetbe véve, hogy jelenleg nincs többségünk a román parlamentben, a PNL nem fog miniszterelnök-jelöltet javasolni a konzultáción. A PNL országos végrehajtó bizottsága úgy véli, hogy a politikai válság feloldása érdekében az a legjobb döntés, ha a PNL nem nevesít kormányfőjelöltet a hétfői konzultáción” – közölte a párt.

Hozzátették: amennyiben mégis kialakul egy parlamenti többség, a PNL jelöltje a miniszterelnöki tisztségre továbbra is Florin Cîţu marad.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások