Felhívás!

Európai Bizottság: az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben

Európai Bizottság: az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben Külföld

Az Európai Bizottság csütörtöki közleménye szerint komoly aggodalmakat vet fel a lengyel alkotmánybíróság azon döntése, amely szerint az uniós alapszerződés egyes előírásai összeegyeztethetetlenek az alkotmánnyal.

Ezért – mint a közlemény fogalmaz –  a bizottság fenntartja és megerősíti az unió jogrendjének alapelveit, vagyis az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben, beleértve az alkotmányos rendelkezéseket is.

A lengyel alkotmánybíróság arról döntött csütörtökön, hogy az Európai Unióról szóló szerződés bizonyos rendelkezései nincsenek összhangban a lengyel alkotmánnyal. A testület többségi véleménye szerint az uniós tagságból nem következik az, hogy az Európai Unió Bíróságának döntései kötelező érvényűek a tagállamokra nézve.

Az Európai Bizottság ennek kapcsán  hangsúlyozta: a lengyel alkotmánybírósági döntés megkérdőjelezi az uniós jog elsőbbségét és az Európai Unió Bírósága tekintélyét. Leszögezte: az uniós bíróság minden határozata kötelező a tagállamok hatóságaira nézve, beleértve a nemzeti bíróságokat is.

A közlemény szerint az uniós bizottság elemezni fogja a lengyel alkotmánybíróság döntését, majd határoz a további lépésekről. A bizottság – mint a közlemény leszögezte – szükség esetén élni fog az uniós szerződésekből eredő hatáskörével az uniós jog egységes alkalmazásának és integritásának biztosítása érdekében.

“Az Európai Unió az értékek és a jog közössége, amit minden tagállamnak tiszteletben kell tartania. Az európaiakat megillető, az uniós szerződésekből eredő jogokat védeni kell, függetlenül attól, hogy hol élnek az Európai Unióban” – fogalmazott a nyilatkozat, hangsúlyozva: az Európai Bizottság feladata, hogy biztosítsa az unió jogrendjének megfelelő működését.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. október 8., 11:25
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Mi ez a gyarmati gondolkozas? Nem vagyunk gyarmat fuggetlen allamok alkotjak az uniot a nemzeti jog elorebb valo es kesz ! Nem kell ide Brusszeli diktatura elegunk van abbol!

  • User
   Dátum: 2021. október 8., 13:22
   ÉRTÉKELÉS: -4

   A pénz az kell, nem? Meg a közös piac, a szabad utazás. Ember, belépéskor vállaltak bizonyos dologkat, de most amikor eléggé felzarkoztak már nem tetszik amit ők, saját akaratukból akkor elfogadtak.

 • User
  Dátum: 2021. október 8., 15:26
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Végig erre ment ki a játék… most kezdenek a tagállamok felébredni. Már aki… Mekkorát kaszálnának, ha kötelezővé tennék pl. az oltást, mondjuk félévente… és mindenkinek kuss lenne. mert ugye az,, európai jog”. Isten ments, hogy ezek a nemzetellenes magyargyűlölők irányítsanak…

  • User
   Dátum: 2021. október 11., 9:42
   ÉRTÉKELÉS: -3

   Irány Moldova, Oroszország, Ukrajna, Szerbia, Bosznia, Albánia, csuda jó helyek ott élni. Tiszteletben tartják az emberi jogokat, a kisebbségeket, virágzik a gazdaság, nincs szegénység, jó az egészségügyi ellátás, az oktatás színvonala, szólásszabadság van, nem kényszerítenek ránk semmit.