Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A PMP megtámadja az alkotmánybíróságon a tanügyi törvény magyar vonatkozású módosításait

A PMP megtámadja az alkotmánybíróságon a tanügyi törvény magyar vonatkozású módosításait Románia

A Népi Mozgalom Párt (PMP) megtámadja az alkotmánybíróságon az oktatási törvénynek az RMDSZ kezdeményezésére elfogadott módosításait, amennyiben Klaus Johannis államfő kihirdeti ezeket – nyilatkozta csütörtökön az alakulat ügyvezető elnöke, Marius Paşcan képviselő. A módosítások egyik kezdeményezője, Novák Csaba Zoltán szenátor furcsállja ezt, mivel – mint állítja – a PMP szenátorai is megszavazták a tervezetet.

Hirdetés
Hirdetés

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Paşcan kiemelte, ha Iohannis elnök kihirdeti a szenátus által hétfőn döntő házként elfogadott törvénycsomagot, alakulata alkotmányossági kifogást emel majd ellene.

A PMP-s politikus többek között azt a módosítást kifogásolja, amely kötelezné az egyetemeket, hogy a nemzeti kisebbségek nyelvén is megszervezzék a felvételi vizsgákat, akkor is, ha a jelentkező román tannyelvű szakra felvételizik. „E szerint a vizsgáztató tanárnak ismernie kell a kisebbségek nyelvét, és a tételeket is a kisebbségek nyelvén kell megfogalmazni, akkor is, ha az adott egyetemen nincs magyar tannyelvű szak. Ez nagymértékben sérti az egyetemi autonómia elvét” – véli Paşcan.

A képviselő hozzátette, az egyik elfogadott módosító javaslat szerint magyar tannyelvű osztályokat kizárólag „a nemzeti kisebbséget a Románia Parlamentjében képviselő szervezet”, azaz az RMDSZ jóváhagyásával lehet létrehozni vagy megszüntetni. „Vagyis az RMDSZ egyenrangú lenne az oktatási minisztériummal” – mondta.

A PMP-s törvényhozó szerint a jogszabály amellett, hogy sérti az egyetemi autonómia elvét, diszkriminatív és alkotmányellenes, célja „egy másik nyelv hivatalossá tétele”. Paşcan úgy véli a törvény egy „újabb szeparatista etnikai támadás Románia mint szuverén és független, egységes és oszthatatlan nemzetállam ellen”.

Novák Csaba Zoltán szenátor erre reagálva rámutatott, a PMP döntése, hogy megtámadja-e vagy sem a törvénycsomagot az alkotmánybíróságon, de furcsának tartja Paşcan kijelentéseit, mivel PMP-s kollégái közül is többen megszavazták a jogszabályt.

„A törvényt 73 támogató vokssal és 35 tartózkodás mellett fogadta el a szenátus, egyetlen kolléga sem szavazott ellene. Ahelyett, hogy javaslatokkal jönnének, ilyen provokációval állnak elő” – fogalmazott Novák, aki szerint pusztán politikai megfontolások húzódnak e hozzáállás hátterében.

Az egyetemi felvételit érintő módosítás kapcsán az RMDSZ szenátora kiemelte, ennek lényege, hogy az addig tanulmányaikat anyanyelvükön folytató kisebbségi diákok ugyanolyan esélyekkel induljanak a felvételi vizsgán, mint román társaik. Novák hozzátette, tudomása szerint a Bukaresti Műegyetem jelenleg is lehetőséget biztosít az anyanyelven zajló felvételire.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük