Hirdetés
Hirdetés

A pityóka drágult a leginkább

A pityóka drágult a leginkább Románia

Múlt év decemberéhez képest januárban is veszített értékéből a lej, hiszen emelkedett az infláció, 3,27 %-ról 3,3 %-ra. Ez a mindennapi termékek árainak az alakulásába is beleszólt, például jelentősen drágult a pityóka, de a számlák is nagyobbak lettek.

Hirdetés
Hirdetés

Nyolc százalékkal drágultak a zöldségek és a konzervek, a friss gyümölcs pedig négy százalékkal került többe januárban, mint decemberben. A legnagyobb áremelkedés a székely valutának is becézett krumplinál volt, tíz százalékot nőtt az ára egy hónap alatt.

A Digi24 szerint a Romániában alapélelmiszernek számító burgonya kétszer drágább idén, mint tavaly ilyenkor volt. A tévéadó szerint a termelők a száraz nyár és a hűvös ősz „nyakába” varrják a drágulást, ugyanakkor azt mondják, hogy a termés háromszor volt kisebb, mint egy korábbi, jó évben. De nem csak a pityóka „hiánycikk”: a sárgarépa, hagyma, zeller is kifogyóban van, így az áraik emelkednek.

A hírcsatorna piaci körképe szerint a fővárosban nem lehet 3 lej alatt találni egy kiló pityókát, a temesvári Iosefin piacon 2,5 lejért mérik a burgonyát.

Más termékek is drágultak: a dohányáruért 2%-al, a könyvekért, újságokért és folyóiratokért átlag 1,7%-al kell többet fizetni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük