Hirdetés
Hirdetés

Exkluzív interjú az MPP országos elnökével

Exkluzív interjú az MPP országos elnökével Románia

Amint arról már hírt adtunk, magyarellenes uszítás, gyűlöletkeltés és felbujtás vádjával büntetőjogi panaszt emelt Dan Tanasă és a közösségi médiában vele együttműködő Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma ellen a Magyar Polgári Párt (MPP). Ennek a gyergyószentmiklósi ügyészségre történt benyújtása után exkluzív interjút készítettünk Mezei Jánossal, az MPP országos elnökével.

Hirdetés
Hirdetés

– Elnök úr, miért szánták rá magukat erre a lépésre?

A Dan Tanasă feljelentései nyomán született folyamatos bírósági ítéletek a közösségi jelképeink és történelmi felirataink eltávolítására kényszerítenek székelyföldi középületeink homlokzatáról. Annak ellenére, hogy használatukkal nem követtünk el törvénysértést, hiszen nem a már az ott lengedező román és uniós zászló helyett, hanem mellé tűztük ki a minket meghatározó székely lobogót. Az említett személy ugyanakkor 11 esztendeje uszít és bujtogat a székelyföldi magyarok ellen a blogján megjelent bejegyzéseivel, amiket a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma is átvesz, terjeszt és népszerűsít. Éppen ezért az MPP úgy eldöntött, hogy tovább nem szabad hátrálni és véget kell vetni a gyűlöletkeltésnek, valamint jelképeink üldözésének, amelyek megmérgezik a magyar–román viszonyt. Mi ugyanis önazonosságunk megőrzése mellett, békében szeretnénk élni a románsággal.

 

– Ezt a profi módon gerjesztett, így szinte megfoghatatlan, csupán érzékelhető gyűlöletkeltést a beadványban hogyan sikerült bizonyítani?

Lemásoltuk és panaszunkhoz csatoltuk a Dan Tanasă blogján közzétett magyargyalázó, illetve minket rágalmazó szövegeket. De csatoltuk azokat a fényképeket is, amelyekről kiderül, hogy a többségében románok lakta területeken más nyelvű felirat is felkerülhet a középületek homlokzatára és vidáman loboghat az illető régió zászlója is. Ugyanakkor támogató aláírások gyűjtésébe kezdtünk, hogy nyomatékosítani tudjuk: Dan Tanasă és társai tevékenysége nem csak az MPP- t sérti, hanem az összmagyarságot is.

 

– Ütközött-e nehézségbe a panasz benyújtása?

Az ügyészség ajtaján ebben az ügyben délelőtt kopogtató párttársaimat még eltanácsolták, ellenben amikor a polgármestereink, önkormányzati képviselőink és újságírók kíséretében ott megjelentem, nyitottnak bizonyultak. Udvariason és segítőkészen bevezettek a titkárságra, ahol átvették és iktatták a panaszunkat.

Hirdetés
Hirdetés

– A jelképeink használatáért folytatott küzdelemben eddig ki–ki magányosan vívta a maga csatáját, ami nem vezetett eredményre. Ön szerint mit kéne tenni ahhoz, hogy a továbbiakban ez ne legyen szélmalomharc?

Egységesen kell cselekedni. Ezért határozta el az MPP, hogy a jövőben nem fogjuk válasz nélkül hagyni Dan Tanasă egyetlen magyarellenes megnyilvánulását sem. Fel fogunk lépni minden olyan esetben, amikor a magyarsága miatt ér elmarasztalás, hátrányos bánásmód, vagy megkülönböztetés valakit. Ez viszont csak akkor lehetséges, ha tudomást szerzünk róla, ezért arra kérjük honfitársainkat, hogy forduljanak hozzánk az ilyen jellegű sérelmeikkel.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások