Felhívás!

A petárdák használatát korlátozó törvénytervezetet terjesztett be egy független képviselő

A petárdák használatát korlátozó törvénytervezetet terjesztett be egy független képviselő Románia

A petárdák forgalmazását és használatát korlátozó törvénytervezetet nyújtott be szerdán a parlamentbe Adrian Dohotaru független képviselő.

A törvényjavaslat csak abban az esetben engedélyezi magánszemélyek számára a polgári alkalmazású robbanószerek vagy bármilyen pirotechnikai eszközök – köztük a petárdák – birtoklását, használatát, szállítását és raktározását, ha bizonyítani tudják akkreditált tűzszerészi/pirotechnikusi minőségüket, vagy ha ezzel foglalkozó céget képviselnek.

Pirotechnikai eszközöket csak 18 éven felüliek birtokolhatnak és használhatnak, és kizárólag az F1 és P1 kategóriába tartozókat.

A javaslat tiltja a petárdázást 22 és 6 óra között – ez alól kivételt képeznek “az engedélyezett időszakok, valamint a helyi, országos vagy nemzetközi érdekeltségű események” -, ugyanakkor tiltja a petárdahasználatot a legtöbb négyszintes lakóépületek, egészségügyi intézmények, tanintézetek, közintézmények, játszóterek, parkok és sportpályák 100 méteres körzetében, illetve a négyszintesnél magasabb lakóépületek 200 méteres körzetében.

A tervezet értelmében az esetleges kihágások észlelése esetén a munkaügyi felügyelőség illetékesei mellett a rendőrök, a csendőrök és a helyi rendőrök is kiszabhatják a bírságot.

“A lakott területektől való távolság, valamint annak az idősávnak a növelésével, amelyben tilos a petárdahasználat, nyugodtan élvezhetjük az ünnepeket, megvédhetjük családunkat, főleg a kisgyerekeket, a petárdák zajától. A tervezet elfogadásával és alkalmazásával ugyanakkor megvédhetjük az állatokat is a túl nagy zajtól” – állítja Adrian Dohotaru.

A törvényjavaslatot a szenátus tárgyalja első házként.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.