Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A pénzügyminiszter szerint nehezen valósítható meg a minimálbér adómentesítése

A pénzügyminiszter szerint nehezen valósítható meg a minimálbér adómentesítése Románia

A pénzügyminiszter szerint nehezen valósítható meg az országos minimálbér adómentességének a bevezetése, elsősorban a költségvetési hiány féken tartása miatt.

Hirdetés
Hirdetés

Dan Vîlceanu keddi sajtótájékoztatóján elmondta, egy ilyen intézkedés jelentősen növelné a deficitet. Ráadásul szerinte „megnyitná Pandora szelencéjét is” azáltal, hogy további fizetéskategóriákhoz tartozó munkavállalók követelnének adómentességet.

A frissen kinevezett tárcavezetőt Claudiu Năsui javaslatáról kérdezték a sajtótájékoztatón. A gazdasági miniszter július végén arról beszélt, hogy a minimálbér adómentesítése hozzájárulna a hazai munkaerő itthon tartásához. Năsui javaslata szerint az intézkedést 2022-től lehetne alkalmazni a vendéglátóiparban.

Dan Vîlceanut arról is kérdezték az újságírók, hogy szerinte mekkora most a nettó országos átlagbér. A pénzügyminiszter azt válaszolta, hogy 1600 lej. Miután az újságírók felhívták a figyelmét, hogy a helyes összeg 1386 lej, Vîlceanu kijelentette: „A bruttó minimálbér 2380 lej, a nettó összeg tehát nem lehet 1300 lej”.

Cîţu: baklövés volt a pénzügyminiszter kijelentése

Baklövésnek nevezte kedd este a kormányfő a pénzügyminiszternek azt a téves állítását, hogy Romániában a nettó országos minimálbér jelenleg 1600 lej.

Florin Cîţut a koalíció vezetőinek tanácskozása után kérdezték az újságírók Dan Vîlceanu nyilatkozatáról.

„A pénzügyminiszter úr optimista volt, előre látta, hogy mekkora lesz a jövőben az országos minimálbér. (…) Ez egy baklövés volt. (…) Most már ismeri (a minimálbér összegét – szerk. megj.)” – jelentette ki a miniszterelnök.

Kommentálta a pénzügyminiszter tévedését kedd este Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke is. Emlékeztetett arra, hogy jómaga ellenezte Dan Vîlceanu kinevezését ebbe a tisztségbe. „A poszt betöltéséhez szerintem eleget kellene tenni bizonyos feltételeknek, a miniszternek a vezetői tapasztalatok mellett rendelkeznie kellene alapismeretekkel. Most tanulnia kell. Menet közben, sebtében kell sajátítania a szükséges ismereteket” – jelentette ki Orban.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. augusztus 25., 23:52
    ÉRTÉKELÉS: 6

    románia miniszterei. százezer eurós autókkal száguldoznak, élnek nagylábon, de gazdasági ismereteik nullák, finguk sincs semmihez.az lesz a vége, hogy az ország egy nap teljesen összeomlik, nem lesz miből fizetni a nyugdíjakat, nem lesznek fiatalok, akik dolgozzanak. nulla koncepció a jövőt illetően, csak a rongyrázogatás, az megy minden nap.