Felhívás!

A parlamenti választásokon való lehetséges együttműködésről tárgyalt az RMDSZ és az EMSZ

A parlamenti választásokon való lehetséges együttműködésről tárgyalt az RMDSZ és az EMSZ Románia

A parlamenti választásokon való lehetséges együttműködésről tárgyalt csütörtökön Kolozsváron a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) küldöttsége.

A megbeszélés után a felek az MTI-nek elmondták, jó hangulatú, építő szellemű megbeszélést folytattak, és jövő héten újabb tárgyalási forduló következik.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője az MTI-nek elmondta: a szövetséget a tárgyaláson Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök, Székely István ügyvezető alelnök, Tamás Sándor, a Kovászna megyei szervezet, Cseke Attila, a Bihar megyei szervezet elnöke, valamint Barti Tihamér a gyergyói területi szervezet vezetője képviselte.

“Rendben lezajlott első megbeszélés volt, amit a jövő héten újabb megbeszélés követ” – fogalmazott a szóvivő.

Az EMSZ-t – a szövetség közleménye szerint – Mezei János, az EMSZ társelnöke, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke, Toró T. Tibor, az EMSZ Országos Bizottságának tagja, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ügyvezető elnöke, Sorbán Attila Örs, az MPP ügyvezető elnöke és Zakariás Zoltán, az EMNP Önkormányzati Tanácsának elnöke képviselte.

Toró T. Tibor az MTI-nek elmondta: a felek egyetértettek abban, hogy szükség van az együttműködésre.

“Azt javasoltuk, hogy az együttműködés ne csak a parlamenti választásokra vonatkozzék, hanem helyezzük ezt egy tágabb együttműködési keretbe. Meg is neveztük a lehetséges együttműködési csapásirányokat. Ezek közül az egyik legfontosabb az önkormányzatokban való együttműködés. A kampány lezárult, hát köttessenek meg a helyi békék ahhoz, hogy az önkormányzatok jól tudjanak működni. Mi a békeüzenet fontosságát hangsúlyoztuk, és ezzel az RMDSZ-es küldöttség is egyetértett” – részletezte Toró.

A szeptember végén tartott önkormányzati választásokon a magyar pártok versenyeztek egymással. Az RMDSZ 199, az EMSZ 10 polgármesteri tisztséget szerzett. A december 6-ra kitűzött parlamenti választásokon a pártok közötti verseny azt eredményezhetné, hogy az RMDSZ-nek nem sikerül átlépnie az öt százalékos választási küszöböt. A 2016-os parlamenti választásokon az RMDSZ a Magyar Polgári Párttal (MPP) kötött politikai szövetséget, és jelöltlistáin két befutó helyet biztosított az MPP jelöltjeinek.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. október 10., 8:35
    ÉRTÉKELÉS: 9

    Három magyar párt Erdélyben! Széthúzás, a magyarság problémáinak más-más megítélése, a társadalmi gondok rossz kezelése…s még sok negatív dolog jellemző ezekre a pártokra. Azon kéne munkálkodni, hogy egy pártot csináljanak a háromból, de az legyen más mint a mostaniak! Nyakig vagyunk az RMDSZ liccs ide-loccs oda politikájával! Az eredmények sajnálatosan rosszak, így kár a parlamentbe képviselőket küldeni!