Hirdetés
Hirdetés

A nyerészkedést büntető jogszabályt dolgozott ki a kormány

A nyerészkedést büntető jogszabályt dolgozott ki a kormány Románia

A válsághelyzeteket tisztességtelen üzleti előnyszerzésre használó nyerészkedők megbírságolásáról dolgoztak ki jogszabályt, amelyet a kormány szerdán első olvasatban tárgyalt.

Hirdetés
Hirdetés

Az indokolatlan áremeléseket, mesterséges áruhiány előidézését, a termelés, vagy értékesítés korlátozását a jogszabály ostromállapot, rendkívüli állapot, katonai mozgósítás, vagy más válsághelyzet idején tisztességtelen piaci magatartásnak minősíti és az éves bevétel 0,1-től 1 százalékáig terjedő, de legalább 10 ezer lejes bírsággal sújtja. Amennyiben az elkövető magánszemély, a bírság 5500 lejtől 11 ezer lejig terjedhet.

Magánszemélyek kárára elkövetett nyerészkedés esetén a fogyasztóvédelem, jogi személyek esetében pedig a versenytanács jár el.

A sürgősségi kormányrendelet tervezetének indoklása szerint a koronavírus-járvány idején tapasztalt visszaélések megismétlődését megelőzendő, a jelenlegi geopolitikai helyzetben szükség van olyan jogszabályra, amellyel meggátolható, hogy a spekulánsok hiányt idézzenek elő, vagy mesterségesen felverjék az árakat és ezzel veszélyeztessék a nélkülözhetetlen szolgáltatások működését, vagy a lakosság ellátását alapvető egészségügyi termékekkel és élelmiszerekkel.

A jogszabály által védendő alapvető termékek és szolgáltatások listáját az adott válsághelyzetben kormányhatározattal pontosítják.

A nyerészkedés elleni sürgősségi rendeletet várhatóan még ebben a hónapban életbe lépteti a kormány.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. május 12., 22:03
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Hitvàny orszàgban èlünk! Bő 1 èv alatt 4 lejt emelkedett a gàzolaj/motorina! Olaj,liszt,stb. 1ből Ukrajna lett a vilàg közepe! Ha ott lőnek minden dràga,mert……Bezzeg a konfekció iparban nem emelkedtek duplàjàra a bèrek! Ott azzal riogattàk az embereket,hogy ha nem dolgoznak minimàlbèrèrt,mennek ukrànszkiba! Nagy x@rrt!
    Az üzletemberek küldtèk polcra a politikusokat,ìgy csak gazdagèknak jó a vàlsàg!!!