Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sakkozza egészségesre magát!

Sakkozza egészségesre magát! Sport

Sepsiszentgyörgy gazdag kulturális és sportélete messze földön híres, városunk egy olyan hely, ahol az emberek rendszeresen eljárnak művészeti előadásokra, színvonalas sporteseményekre és különböző tematikájú rendezvényekre. A Szent György Lovag Sakk Klub szervezésében megrendezésre kerülő rendhagyó sakkverseny és a játékot pszichológiával ötvöző Mentáltréning tovább színesíti az események palettáját.

Hirdetés
Hirdetés

Egy ősi mondás szerint, ha legyengítjük a testet és az elmét, akkor legyengül a lélek is, tehát rendkívül fontos, hogy a rendszeres testedzés mellett az agyunkat is tornáztassuk. Amíg testünk sport hatására történő fejlődését nagyon könnyen követhetjük, hiszen elég csupán időnként a tűkörbe néznünk, addig agyunk változásait, amelyek szintén a megterhelés hatására következnek be, sokkal nehezebb megfigyelnünk. Ezek a változások rövidtávon kevésbé látványosak, ugyanis nem lesz kockás a homlokunk és az agykérgünkben izomláz sem jelentkezik.  Mindezek hiányában könnyen azt hihetjük, hogy odabent nem történik semmi. Hogy ez mennyire nem így van azt mentáltréning hivatott bizonyítani. Agyunk szerkezete és funkciója ezeknek az „edzéseknek”a hatására megváltozik hasonlóképpen ahhoz, ahogyan izmaink a fizikai edzés során.

A sepsiszentgyörgyi Szent György Lovag Sakk Klub hamarosan induló programsorozatára minden olyan személyt szeretettel várnak, aki fontosnak tartja a fizikai test mellett a kognitív képességeket is edzésben tartani.  Az eseményeket korosztályok szerint csoportosították. A 6 és 16 év közöttiek számára szervezett programok, amelyek közül kiemeljük a Sakk az iskolában elnevezésű kezdeményezést, célja felfedezni a gyermekekben lévő potenciált és azt kibontakoztatni, „felébreszteni” a szunnyadóban lévő agyterületeket, elsajátíttatni azokat a készségeket és képességeket, problémamegoldás, kreativitás, döntéshozatal, önbizalom, amelyek által könnyebben fognak tanulni, alkalmazkodni vagy akár érvényesülni a hétköznapi életben. A 13 és 18 év közöttiek számára szervezett tevékenységek célja a serdülő korosztály szemléletváltásának formálása, a kamaszkorral járó fejlődési nehézségek megbeszélése és ezeknek a problémáknak a feloldása mentális fejlesztő technikák által, a belső motiváció növelése, a flow élmény felfedezése, a kreativitás és a problémamegoldás fejlesztése. A sakk klub tagjai az idősebb korosztályra is gondoltak. A 65 évnél idősebb személyek esetében a legfontosabb a mentális egészség megőrzése, illetve a mentális hanyatlás megelőzése. A képzés során sor kerül a mindefulness, vagyis a tudatos jelenlét elsajátítására, melynek szorongásra, stresszre, depresszióra, alvászavarra kifejtett jótékony hatása bizonyított.

Ugyancsak a Szent György Lovag Sakk Klub szervezésében most szombaton, azaz május 14-én egy rendkívüli sakkversenyre kerül sor a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Szemerja negyedi épületében. Délelőtt 11 órától a Mentáltréning keretében induló programokat mutatják be, majd 13 órakor kezdetét veszi a Sakk szimultán 20 sakktáblán elnevezésű verseny, amelyre 6-16 éves gyerekek jelentkezhetnek legkésőbb május 13-ig, a sakk klub elérhetőségein.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük