Felhívás!

A Nép Ügyvédje szerint az országos bruttó minimálbér nem fedezi a családok szükségleteit

A Nép Ügyvédje szerint az országos bruttó minimálbér nem fedezi a családok szükségleteit Románia

Az ombudsmani hivatal szerdán közzétett jelentése szerint az országos bruttó minimálbér nem elegendő a családok napi szükségleteinek fedezésére.

A munkához való jog romániai tiszteletben tartásáról készült jelentést ismertető sajtótájékoztatón a Nép Ügyvédjének helyettese, Ecaterina Mirea elmondta, egy méltányos összegű minimálbér biztosításával csökkenne a szegénységi küszöbön élő személyek száma, nőne az alacsony jövedelmű családok életszínvonala, megkönnyítené gyermekeik iskoláztatását és a hozzáférésüket az egészségügyi szolgáltatásokhoz.

Az ombudsman helyettese szerint a bruttó országos minimálbért rendszeresen aktualizálni, illetve kellő időben módosítani kell, akárhányszor változnak a társadalmi és a gazdasági körülmények Romániában. Emlékeztetett arra, hogy jelenleg mintegy 20 százalékos a munkanélküliség a 15 és 24 év közöttiek körében.

Ecaterina Mirea megjegyezte: annak ellenére, hogy több hazai ágazat – az építőipar, a mezőgazdaság, a vendéglátóipar – munkaerőhiánnyal küzd, a román állam külföldi munkaerő behozatalához folyamodik. Ezért jelentésében az ombusdmani hivatal azt javasolja, hogy a munkanélküliek és az állást kereső személyek országos képzési programját a munkaerőpiac “konkrét szükségleteihez” igazítsák.

Mirea elmondta, hogy a Nép Ügyvédjéhez érkezett panaszok szerint a munkavállalók gyakran megsértik az alkalmazottak jogait: nem tartják nyilván a túlóráikat, túlóráztatják vagy a szabadságuk ideje alatt is dolgoztatják őket. Olyan munkavállaló is akadt, akit rávettek arra, hogy vegyen ki fizetetlen szabadságot, így már nem volt jogosult munkanélküli-segélyre. A visszaélések áldozatai azonban az állásukat féltve nem mernek a munkaügyi felügyelőséghez fordulni – tette hozzá az ombudsman helyettese.

Tájékoztatása szerint petíciók érkeztek a hivatalhoz olyan alkalmazottaktól is, akiket a koronavírus elleni oltás beadatására kényszerített a munkaadója. Ezzel kapcsolatban elmondta: az ombudsmani jelentés rámutat arra, hogy sérti a munkához és a szociális védelemhez való jogot az oltás kötelezővé tétele a munkahelyeken.

Ecaterina Mirea hangsúlyozta: a Nép Ügyvédje hivatalának álláspontja szerint a járványügyi intézkedéseknek nem lenne szabad szankcionálniuk azokat a személyeket, akik különféle személyes vagy anyagi okokból nem kívánják beoltani vagy saját költségen teszteltetni magukat. 

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. január 27., 20:16
  ÉRTÉKELÉS: 6

  1 lejt sem szocsira a barnáknak!😁 Lassan ki marad az országban?! Szakképzett ember 20 éve minimálbéren?! Az is baj ha az ember családcentrikus és nem napszámra jár külföldre!

 • User
  Dátum: 2022. január 28., 9:33
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Miert nem allsz at valami allami munkahelyre (pl. Apia, Dsp, Gyermekvedelem) ?Tudom, ez olyan kerdes, mint az alabbi, hogy miert nem mentel orvosnak….Hahahaha