Felhívás!

A Nemzeti Liberális Párt megtiltaná az amnesztiát korrupciós ügyekben

A Nemzeti Liberális Párt megtiltaná az amnesztiát korrupciós ügyekben Románia

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) kidolgoz egy törvénymódosítást, amely megtiltja, hogy amnesztiát adjanak vagy közkegyelmet gyakoroljanak korrupciós ügyekben – jelentette be hétfőn Ludovic Orban, a PNL elnöke, aki ‘furcsának’ minősítette az alkotmánybíróságnak az alkotmánymódosító kezdeményezésre vonatkozó döntését. 

‘Kielemeztük az alkotmánybíróság furcsa döntése által létrehozott helyzetet, amely nem fogadta el, hogy az állampolgárok által a május 26-i népszavazáson, az amnesztia és a kegyelem megtiltására vonatkozó döntését belefoglaljuk az alaptörvényt módosító tervezetbe. Várjuk az indoklást. (…) Számunkra a népakarat törvény, ezért a PNL ki fog dolgozni egy tervezetet, amely úgy módosítja a büntetőtörvénykönvet, hogy ne lehessen amnesztiát adni, vagy közkegyelmet gyakorolni a korrupciós ügyekben’ – nyilatkozta Orban a PNL végrehajtó bizottságának ülése után.
Az alkotmánybíróság a múlt héten megvitatta, hogy megfelel-e az alkotmányos rendelkezéseknek a május 26-i népszavazás után benyújtott két alkotmánymódosító tervezet. Megállapította, hogy az amnesztiáról és a kollektív vagy egyéni kegyelemről a parlament, illetve az államfő felelőssége dönteni, és nem vethető ki általános tilalom bizonyos bűncselekmények tekintetében. 

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.