Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A nagy ukrajnai éhínségről megemlékező nyilatkozatot fogadott el a parlament

A nagy ukrajnai éhínségről megemlékező nyilatkozatot fogadott el a parlament Románia

Az 1932-1933-as nagy ukrajnai éhínségről, a holodomorról megemlékező nyilatkozatot fogadott el szerdán a román parlament.

A nyilatkozatot a nemzeti kisebbségek frakciójához tartozó Nicolae Miroslav Petreţchi képviselő olvasta fel a szenátus és a képviselőház együttes ülésén.

A dokumentum az ukrán nép és az emberiség elleni bűntettnek minősíti és határozottan elítéli a holodomort, amely több millió áldozatot követelt, a polgárok legalapvetőbb jogainak megsértésével és mérhetetlen szenvedéssel járt.

A nyilatkozat ugyanakkor Románia szolidaritásáról biztosítja a tragédiát elszenvedő ukrán népet, és megemlékezik a mesterségesen előidézett éhínség több millió áldozatáról.

A parlament ülését megelőzően megnyitották a képviselőház előcsarnokában a holodomor áldozatainak emlékére rendezett kiállítást Ihor Prokopcsuk ukrán nagykövet, a Bukarestbe akkreditált több diplomáciai képviselet vezetője, valamint román törvényhozók jelenlétében.

forrás: Agerpres

fotó: Forrás: Parlamentul României – Camera Deputaților/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. november 24., 14:25
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Jo volna mar befejezni Ukrajna fenyezeset ! Miattuk ( is ) kuszobon az itthoni ehinseg , energiavalsag. Ezzel kell foglalkozni elso sorban nem pedig a megfelelesi kenyszerrel !!!

 • User
  Dátum: 2022. november 24., 18:04
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Mi van?Bukovina már nem ősi román föld?Ştefan cel Mare Moldvája a Lengyel Királysággal(Pocuția)volt határos!Ha most Eminescu élne megmosná a fejüket meg kiutálná Zelit is az egyik versében…Eu nu mai cred în….nem írom ki mert nem PC.
  Azért vc tudor anno beolvasott au ukiknak.