Felhívás!

A munkaügyi minisztert meglepte a gyergyóditrói közösség attitűdje

A munkaügyi minisztert meglepte a gyergyóditrói közösség attitűdje Románia

Violeta Alexandru munkaügyi miniszter “meglepődéssel” értesült a gyergyóditrói közösség magatartásáról a két Srí Lanka-i munkavállalóval szemben, és információkat kért velük kapcsolatban a területi munkaügyi felügyelőségtől.

Violeta Alexandru a parlamentben úgy nyilatkozott, a munkaügyi felügyelőségtől tájékoztatást kért a két Srí Lanka-i dolgozó munkavállalásának formai körülményeivel kapcsolatban, erre hétfőn kap választ. Ugyanakkor tárgyalt az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnökével az ügyről, és várja a kivizsgálás eredményét.

Kifejtette, meglepődéssel értesült a közösség attitűdjéről a két, dolgozni kívánó emberrel szemben, hiszen számos román állampolgár az ország határain kívül dolgozik, akiknek szükségük van a befogadó közösség elfogadására és tiszteletére, és senki nem akar olyan helyzetet, amikor például a külföldi közösség tagjai nem akarnák megvásárolni egy román pék keze által készített kenyeret.

Hozzátette, ő is szeretné, ha minél több román állampolgárt foglalkoztatnának a hazai vállalkozók, de az üzlettel kapcsolatos döntések a cégtulajdonost illetik meg.

A munkaügyi felügyelők ellenőrzik a gyergyóditrói pékséget

Ellenőrzést tart a Hargita megyei munkaügyi felügyelőség annál a gyergyóditrói pékségnél, ahol két Srí Lanka-i alkalmazott is dolgozik.

Dorin Male, a Hargita megyei munkaügyi felügyelőség vezetője arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy a munkaviszonyokat, a munkahelyi biztonságot és egészségügyi körülményeket vizsgálják, miután a település több lakója panaszt fogalmazott meg ezekkel kapcsolatban.

A két Srí Lanka-i munkás ügyében Dorin Male elmondta: a Bevándorlási Hivatallal együttműködve ellenőrizték munkaviszonyukat, és megállapították, hogy a két ázsiai férfi legális körülmények között dolgozik a pékségnél.

Szombaton Gyergyóditróban a helyi közösség több tagja azt állította, hogy embertelen körülmények között kellett dolgozniuk a szóban forgó pékségnél, és a cégtulajdonos rosszul bánt velük.

Orban: a cél a törvények és az állampolgárok alapvető jogainak betartása

Ludovic Orban miniszterelök szerint a hatóságok hatékonyan léptek fel Gyergyóditró-ügyben, a cél a törvények, valamint az érintett állampolgárok jogainak betartása.

“Ami minket illet, nem voltak hangzatos nyilatkozatok, de hatékony volt a fellépés, és végül olyan megoldás született, amely nagyon eltér attól, amit mások reméltek volna. (…) A cél a törvények betartása, az állampolgárok alapvető jogainak és szabadságainak tiszteletben betartása, anélkül, hogy bármilyen színezetet adnánk az ügynek” – fogalmazott a kormányfő.

A Kolozs Megyei Tanács elnöke alkalmazná a két Srí Lanka-i munkást

A Kolozs Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó intézmények valamelyikénél alkalmazná Alin Tişe megyei tanácselnök azt a két Srí Lanka-i munkást, akik a gyergyóditrói pékségben dolgoznak.

“Néhány napja követem a két Srí Lanka-i munkás esetét, akiket a Hargita megyei Gyergyóditróban alkalmaztak egy pékségben. Amivé mára ez az ügy fajult, az ismét eszembe juttatja, hogy ezt a nemzetet nem a megosztás, a rasszizmus és a xenofóbia jellemzi. Egyediségünk a toleranciával, a megértéssel, a jó kommunikációval és a környezetünkről való gondoskodással rezonál. Mi mindig ezeket az értékeket szívtuk magunkba. Nem tudunk másmilyenek lenni. Úgy döntöttem, hogy hétfő reggel felvesszük a kapcsolatot a két Srí Lanka-i munkással, mert meggyőződésünk, hogy munkahelyet találnak majd a Kolozs Megyei Tanács valamelyik alárendelt intézményében” – olvasható Alin Tişe bejegyzésében.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.