Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A múlt jegyei a jegybank-vezetőnél

A múlt jegyei a jegybank-vezetőnél Románia

A sajtóban futótűzként terjed a hír, miszerint Mugur Isarescu (sz. 1949), a Román Nemzeti Bank (BNR) főkormányzója 1990 előtt együttműködött a Szekuritátéval.

Hirdetés
Hirdetés

Nagyon úgy tűnik, hogy a gyanúsítás nem álhír, hiszen a Szekuritáte Archívumát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) nemrég a Bukaresti Táblabírósághoz fordult az Isarescu kollaboráns múltjának ügyében. Törvényes eljárásról, rendszabályról van szó, a CNSAS önmagában nem állapíthatja meg hivatalosan senkiről, hogy szekus múltja van, ehhez bírósági ítélet is kell. Az már évekkel ezelőtt kiszivárgott, hogy Mugur Isarescu állítólag Manole fedőnévvel szerepel a szekus aktákban, de az akkori törvények nem tették lehetővé a jegybank vezetőjének jogszerű átvilágítását. A törvénymódosítások után ez már lehetséges.

A főkormányzó kedd délig nem kommentálta a CNSAS folyamodványát és az ide kapcsolódó sajtóhíreket. Az életrajzában szerepel és többször nyilvánosan beszélt róla, hogy külkereskedelemre szakosodott közgazdászként 1971-től a bukaresti Világgazdasági Intézetben dolgozott, ahol hivatalból hozzájutottak olyan információkhoz, amelyeket a lakosság számára tilos volt romániai médiában vagy nyilvános előadásokon közölni.

Mugur Isarescu nevét jegyzi a világrekordok könyve, jegybank-vezetőként világelső, senki más nem volt annyi ideig nemzeti bank főkormányzója, mint ő. Szeptemberben telne ki a 30 év, viszont 1999. december 22-től 2000. december 28-ig miniszterelnök volt, a banki tisztségét addig zárolták, nem foglalta el senki, így az új kormányalakítás után visszatérhetett a BNR élére. Bankár munkája mellett elismert borászattal rendelkezik.

Román elemzők véleménye szerint a szekus vádak elindítója Klaus Iohannis államfő, aki így akar bosszút állni amiatt, hogy Mugur Isarescu nem volt hajlandó beállni a liberális kormány gazdasági eredményeit dicsőítők „kórusába”.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. június 16., 13:27
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ha normálisan gondolkodunk, ki nem működött együtt velük akinek funkciója volt abban az időben ? Mindenki mert olyan idők jártak, aki meg nem azt menesztették és szerencsés volt ha valami kis eldugott helyre, nem pedig bányába vagy a Duna deltába.

  • User
   Dátum: 2020. június 16., 15:19
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Nem volt kötelező olyan pozícióban ülni, illetve ha már ott volt és ott maradt, akkor mindenkinek volt 30 éve, hogy szembenézzen a múltjával és vállalja a nyilvánosság előtt is. Hányan tették ezt meg önszántukból?