Hirdetés
Hirdetés

További 90 napra adómentességet kapnak a vendéglátóipari cégek

További 90 napra adómentességet kapnak a vendéglátóipari cégek Gazdaság

További kilencven napra mentesülnek az ágazatspecifikus adó befizetésének kötelezettsége alól a vendéglátóipari cégek, jelentette be kedden Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője.

Hirdetés
Hirdetés

A gazdasági minisztérium által kezdeményezett sürgősségi rendelet alapján két fontos intézkedést fogadott el keddi ülésén a kabinet. Az egyik az ágazatspecifikus adó befizetésének kötelezettsége alól való felmentés további 90 napra (ez az időszak hozzáadódik a korábbi 60 naphoz -szükségállapot ideje). Azt is meghatározza a jogszabály, hogy miként kell levonni a kilencvennapos, illetve hatvannapos adómentes időszakot a 365 napos pénzügyi évből, magyarázta Dancă a Victoria-palotában adott sajtónyilatkozatában.

Az így újraszámolt adót október 25-éig kell befizetni a korábban beharangozott július 25-e helyett, hangsúlyozta a kancellária vezetője.

A második intézkedés a tengerparton működő vendéglátóipari egységekre vonatkozik, és felmenti ezeket a cégeket az adminisztrációs díj egyik részletének a kifizetése alól. Ezeknek a cégeknek 2020-ban három egyenlő részletben kellett volna kifizetniük az adminisztrációs díjat, a sürgősségi rendelet azonban felmenti őket az egyik részlet kifizetése alól.

‘Azok, akik két részletben kell hogy kifizessék ezt a díjat, 30%-os kedvezményben részesülnek’ – magyarázta Ionel Dancă.

A kancellária vezetője szerint ugyanakkor 10%-os adókedvezményben részesülnek azok a cégek, amelyek július 25-éig befizetik a második negyedévre szóló adókat, illetve október 25-éig a harmadik negyedévre vonatkozó adókat.

Dancă szerint ugyanakkor a jogszabály meghosszabbítja október 25-éig a türelmi időszakot, amely alatt a cégek saját kérésre részesülhetnek a fizetési kötelezettségek felfüggesztésében, és erre az időszakra nem számolnak fel nekik kamatot és késedelmi kamatot. A türelmi időszakot a szükségállapot idején vezette be a kormány.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük