Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A meteorológusok kiterjesztették 19 megyére a másodfokú viharriasztást

A meteorológusok kiterjesztették 19 megyére a másodfokú viharriasztást Románia

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) kedden kiterjesztette az ország 19 megyéjére az egy nappal korábban kiadott, záporokra, zivatarokra figyelmeztető másodfokú (narancssárga színjelzésű) riasztást.

Hirdetés
Hirdetés

A szerda délelőtt 10 óráig érvényes riasztás Krassó-Szörény, Hunyad, Kolozs, Szilágy, Máramaros, Hargita, Kovászna, Temes, Arad, Bihar, Beszterce-Naszód, Maros, Fehér, Szeben, Brassó, Argeş, Vâlcea, Gorj és Mehedinţi megyét érinti.

Szerda reggelig a felsorolt 19 megye hegy- és hegyközeli vidékén a fokozott légköri instabilitás miatt megerősödik a szél, záporok, zivatarok várhatók, jégeső is lehetséges. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 40-60, helyenként akár a 70-80 litert is négyzetméterenként.

Ugyanakkor szerda reggelig elsőfokú (sárga jelzésű) riasztás van érvényben az ország területének több mint felén. A hegyekben, Erdélyben, a Bánságban, a Körösök vidékén, Olteniában és Munténia északnyugati részén délután és este záporok, zivatarok kialakulásával kell számolni. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 25-35, elszórtan a 40-60 litert négyzetméterenként.

Az ország 16 déli és délkeleti megyéjében, illetve Bukarestben sárga jelzésű kánikulariasztás van érvényben kedden. Ezekben a régiókban a 33-37 Celsius-fok körül tetőznek a nappali hőmérsékleti értékek, a hőmérséklet-páratartalom index pedig meghaladja a kritikus 80 egységet.

A következő megyék érintettek: Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Konstanca, Tulcea, Brăila, Galac, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa és Argeş.

A meteorológusok arra is figyelmeztetnek, hogy a hét végéig a régiók többségében előfordulhatnak fokozott légköri instabilitás okozta jelenségek.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.