Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A lakosság 70 százaléka szerint Románia teljesítette a schengeni csatlakozás valamennyi feltételét

A lakosság 70 százaléka szerint Románia teljesítette a schengeni csatlakozás valamennyi feltételét Románia

A romániai lakosság több mint 70 százaléka úgy véli, hogy az ország teljesítette a schengeni csatlakozás valamennyi feltételét, és végül befogadják a schengeni övezetbe – derül ki az INSCOP Research közvélemény-kutató intézet által a LARICS kutatóközpont megrendelésére készített felmérésből.

A közvélemény-kutatásban megkérdezettek 72,4 százaléka egyetértett azzal a kijelentéssel, miszerint Románia teljesítette az összes kritériumot, és végül befogadják a schengeni térségbe, a válaszadók 22,1 százaléka nem értett egyet ezzel, 5,6 százalék pedig nem tudott vagy nem kívánt válaszolni erre.

Azzal a kijelentéssel, miszerint „Az a tény, hogy Románia nem tagja még Schengennek, azt bizonyítja, hogy másodrangú uniós tagállamként kezelik az országot”, a megkérdezettek több mint háromnegyede, 77,6 százaléka egyetértett, 19,3 százalék nem értett egyet ezzel, 3 százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni.

Az állami intézmények közül a hadseregben bízik meg a leginkább (62,9 százalék) a romániai lakosság, ezt az egyház (58,7 százalék) követi a sorban.

A NATO-ban a romániaiak 49,6 százaléka bízik meg, a Román Akadémiában 49,2 százalék, a Román Rendőrségben 44,7 százalék, az Európai Unióban 44,1 százalék.

A bizalmi rangsor utolsó három helyén az Elnöki Hivatal (17,3 százalék), a kormány (14,1 százalék) és a parlament (7,4 százalék) áll.

A közvélemény-kutatás november 13-a és 22-e között készült 1174 személy megkérdezésével. A hibahatár ą 2,86 százalék. 

forrás: Agerpres

fotó: Nicolas Bouvy/EPA

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. december 9., 20:24
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Hol készült ez a nevetséges statisztika?!😂🤣
  A romániai lakosság 70% a?! Mit szívnak? A szakértők, politikusok kellett volna pedálozzanak, nem?! A nép az unióval sem sokat nyert! Nem másod rendű, hanem simán harmad rendű népnek tekintenek!!!! Csak az altalaj kincsek és az olcsó munkaerőt látják bennünk.

  • User
   Dátum: 2022. december 10., 10:54
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Nem nyert mi? Csak mondjuk egy „kis” gazdasági fellendülést. Olyan kicsit, hogy a legnagyobb volt egész Európában. De a jót nem vesszük soha észre.