Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A külügy szerint busszal szállított szavazók miatt voltak zsúfoltak a külföldi szavazókörök

A külügy szerint busszal szállított szavazók miatt voltak zsúfoltak a külföldi szavazókörök Románia

A külügyminisztérium szerint nagy számú külföldön élő román állampolgárt autókkal és autóbuszokkal vittek szavazni május 26-án, ezzel is magyarázható, hogy túlzsúfoltakká váltak az ország határain túl kialakított szavazókörzetek.

Az Agerpres hírügynökség igénylésére a külügyi tárca elküldte annak a jelentésnek a kivonatát, amelyet a május 26-án tartott európai parlamenti választások és referendum alkalmával történtek ügyében folytatott kivizsgálásról készítettek a minisztérium illetékesei. A dokumentum szerint „nagy számú külföldön élő román állampolgárt szervezett módon, 5-6 autóbusszal vagy személyautókkal vitték szavazni, ami automatikusan oda vezetett, hogy óriási nyomás nehezedett a szavazókörzetekre, és a választópolgárok döntését is befolyásolták”.

„Ezek a csoportok nagyrészt a szavazókörzetek környékén maradtak, és incidenseket okoztak az urnazárásra kivonult rendfenntartó erők érkezéséig” – áll a jelentésben.

A történtek kapcsán behívták egyeztetésre azoknak az országoknak a román nagyköveteit, ahol problémák adódtak, hogy azonosítsák ezek okait és állapítsák meg az egyes érintettek felelősségét, ugyanakkor javaslatokat várnak a külföldi szavazás megszervezésének módosítására.

Hirdetés
Hirdetés

A külföldi szavazókörzetek számának jelentős növelése nem bizonyult elégségesnek, a jelenleg hatályba levő törvények alapján azonban a külügyminisztériumnak nincsen több erőforrása a megfelelő logisztika biztosításához – mutat rá a szaktárca, amely javasolni fogja, hogy a külföldön élő román állampolgárok esetében vezessék be a többnapos szavazást. „Más lehetőségek, mint az elektronikus vagy a levélszavazás, további problémákat szülnének, ezekben az esetekben ugyanis előzőleg minden állampolgárnak névjegyzékbe kellene vétetnie magát, hogy élhessen szavazati jogával” – teszik hozzá.

A külügy ugyanakkor leszögezi, mivel az EP-választásokkal egy időben referendum is zajlott, két percről hét percre nőtt a szavazási idő, lévén, hogy két listát kellett vezetni (kézírással), három szavazócédulát kellett átadni, majd ezeket külön urnákban kellett elhelyezni.

A szaktárca szerint az is nehezítette a szavazást, hogy a politikai pártok nagy része nem jelölt ki képviselőket a külföldi szavazókörzetek választási bizottságaiba, ugyanakkor a részvételt monitorozó informatikai rendszer is lassította a folyamatot.

„Mindegyik szavazókörzet 1-2 táblagépet kapott (egyet használatra, a másikat tartalékként). A problémát nem maga a rendszer okozta, hanem a helyenként lassú internet miatt előállt rendellenességek” – nyomatékosítják.

Az idézett forrás szerint egy másik akadályozó tényezőt a „bizonyos politikai pártok támogatóiból álló csoportok képezték, noha a törvény nem engedélyezi a kampánytevékenységet a választások napján”.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. június 7., 23:13
  ÉRTÉKELÉS: 1

  valaki úgy egy jó hónapja agyondícsérte a komcsi vén ŕókát aki folytatja a bizánci- fanarióta politikáját…hogy esne ki a protkója minden hazugságánál…jobb ha be sem teszi, olyan gyakori nála ez a műfaj.

 • User
  Dátum: 2019. június 9., 11:21
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Nem mindegy mivel megy a szavazópolgár az urnáig? Ha busszal, ha rollerrel, egy dolgot nem kellene elfelejteni a „külügynek”: JOGA van szavazni az embernek, mindegy, hogy trotinettával, busszal, vagy szamárháton megy oda. 2019-ben illene végre megoldani, hogy a szavazások helyszínén legyen megfelelő internet ha szükséges, és legyen gyors és zökkenőmentes az eljárás. Tudom, hogy egy bürokráciába belenyuvadó államban ez nehezen várható el, de akkor legalább ne egy ilyen infantilis védekezéssel magyarázkodjanak: „busszal jöttek a szavazók!” Na és?

 • User
  Dátum: 2019. június 9., 20:42
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Ha szándékosan hoznak ugyanoda több autóbusznyi szavazót, akkor provokáció, előkészítik a balhét. Nincs kizárva, hogy ezt akarták. Aztán 9 órakor még alig szavazott 1-2 százalék, ha annyira fontos nekik, miért olyan kényelmesek és délutánra időzítik, hogy legyen tolongás. És még valami. Mintegy 5 millió román van külföldön, ez Szlovénia lakossága két és félszer. Csak nem várják el a román államtól, hogy két és félszer annyi szavazóhelyet állítson fel Sziciliától Manchesterig, mint Szlovénia összesen. Aki elment, elment, valamennyire lemondott itthoni jogairól.

 • User
  Dátum: 2019. június 10., 9:23
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Talán gyalog kellett volna menni ,vagy netán szamárháton?Meleşcanu elvtárs azért nem kellenne hülyének nézni a külföldön szavazókat,mert nem szokták meg ott ahol élnek a mindennapi hazugságot és megaláztatást ami miatt elmentek!