Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A külügy magyarázatot kért az ukrán elnök Bukovinával kapcsolatos kijelentésére

A külügy magyarázatot kért az ukrán elnök Bukovinával kapcsolatos kijelentésére Románia

Magyarázatot kért a román külügyminisztérium csütörtökön Ukrajna bukaresti nagykövetétől Volodimir Zelenszkij Észak-Bukovinával kapcsolatos kijelentésére, és aggályait fejezte ki a múlt héten megszavazott újabb ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban.

Hirdetés
Hirdetés

Dan Neculaescu román külügyi államtitkár az ukrán nagykövetnek jelezte: a román fél magyarázatot vár az ukrán államfő Romániával kapcsolatos kijelentéseire, amelyeket megütközéssel fogadott, és a történelem félreértelmezésének minősít.

A román média csütörtök délelőtt számolt be arról, hogy Volodimir Zelenszkij a keleti és a nyugati országrész egyesülésének 101. évfordulója alkalmából szerdán mondott beszédében úgy fogalmazott: az ukrán egység 1919-es történelmi lehetősége hamar meghiúsult, “Galícia nagy részét a lengyel csapatok, Észak-Bukovinát Románia, Kárpátalját pedig Csehszlovákia foglalta el”.

A román történelemkönyvek szerint a román csapatok azt követően vonultak be Észak-Bukovinába, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása nyomán, 1918. november 28-án a Bukovinai Nemzeti Tanács kimondta az egyesülést a Román Királysággal.

Olekszandr Bankov bukaresti ukrán nagykövet később Facebook-bejegyzésben fejezte ki sajnálatát a “félreértés” miatt, amit szerinte az ukrán elnöki hivatal oldalán eredetileg közölt “pontatlan” angol fordítás okozott. Szerinte Zelenszkij nem az “elfoglalta”, hanem “elvette” kifejezést használta.

A román külügyi közleményből kiderült, hogy Bukarestet nemcsak az ukrán államfő történelemértelmezése, hanem a középfokú oktatást szabályozó, a kisebbségeket is érintő, a kijevi parlamentben múlt héten megszavazott törvény is aggasztja.

A román külügyi államtitkár felhívta az ukrán nagykövet figyelmét: Románia elvárja, hogy Ukrajna a Velencei Bizottság ajánlásainak teljes betartásával szavatolja a román kisebbség jogait, és ezekről nemcsak az ukrán-román kisebbségi vegyesbizottságban, hanem az Ukrajnában élő román közösség képviselőivel is párbeszédet folytasson.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások